franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nova rečna brv v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
17.10.2023 13:18

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Svetovni dan hrane ; Nova rečna brv v Novem mestu

SVET NA KRKI

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Združenje Retrospektive in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije letos v Ljubljani organizirajo prve dneve sodobne zgodovine RetroFest. Od danes do četrtka pripravljajo več dogodkov, na katerih bodo zgodovinarji in drugi strokovnjaki iz Slovenije in tujine.

Na celjskem okrožnem sodišču so danes v zadevi Teš 6 zaslišali izvedenca elektro stroke Boštjana Blažiča, ki je podal oceno glede merilnikov za generator petega bloka. Obtožnica prvoobtoženemu nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženim očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje nepotrebnih meritev za peti blok.

KRKA DOMA

V Novem mestu so uradno odprli novo rečno brv za pešce in kolesarje, imenovano Julijina brv v Kandiji. Naložbo v vrednosti 2,62 milijona evrov so delno financirali Evropski kohezijski sklad in država, medtem ko je preostanek zagotovila Mestna občina Novo mesto. Brv, povezuje sprehajalne poti ob Krki in omogoča prečkanje reke ter dostop do Župančičevega sprehajališča. Novomeški župan Gregor Macedoni.

S postavitvijo Julijine brvi so obnovili zgodovinsko povezavo med Krkinimi bregovi, ki je nekoč vključevala tudi stari leseni most. V prihodnjih letih pa načrtujejo gradnjo še štirih mostov, med drugim na vzhodni in zahodni obvoznici ter na tretji razvojni osi v Ločni.

Jutri na Glavnem Trgu v Novem mestu poteka obeležitev svetovnega dne hrane. Na stojnicah bodo zaposleni iz nacionalnega inštituta za javno zdravje Novo mesto skupaj z nekaterimi partnerji iz regije spregovorili o pomenu zdravega prehranjevanja na poti od pridelave, predelave, nakupovanja in priprave hrane. Poudarek pa bo tudi na sestavi posameznih živil, o čemer premalokrat govorimo in razmišljamo. Prehrana je pomemben dejavnik dobrega počutja, telesne zmožnosti in zdravja. Ustrezna sestava in količina izbrane hrane, ki jo dnevno uživamo  ter redni ritem prehranjevanja pa so pomembni zaščitni dejavniki za različne kronične bolezni. Policisti pa so začeli akcijo. Vse do konca tedna policisti izvajajo nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden. Med akcijo bodo preverjali ravnanje pešcev kot voznikov.Pešce pozivajo, naj poskrbijo za lastno varnost, prav tako pa naj bodo vozniki pozorni na pešce, prilagodijo hitrost vožnje in pešcem odstopijo prednost.

Osrednja informativna oddaja 17.10.2023