stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Nova stanovanja v Podbrezniku

Piše: R.K.

Čas objave:
17.01.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Mestna občina Novo mesto bo gradila 81 javnih najemnih stanovanj v Podbrezniku; Krški nuklearki okoljsko soglasje za podaljšanje obratovanja; Tragičen dan na Dolenjskih cestah

SVET NA KRKI

Novembra lani je bilo v Sloveniji delovno aktivnih približno 931.200 oseb, kar je okoli 900 več kot oktobra. Najbolj se je število povečalo v zdravstvu in socialnem varstvu. Gre za nov rekord, odkar statistični urad spremlja podatke. Na letni ravni se je število delovno aktivnih povečalo za 1,9 odstotka, so sporočili statistiki.

Grosupeljski policisti so v petek na podlagi odredbe pristojnega sodišča opravili hišno preiskavo v okolici Grosupljega. Med preiskavo so pri kršitelju našli in zasegli puško, za katero ni imel dovoljenja, okoli 250 različnih nabojev ter več kot 200 kosov pirotehničnih izdelkov, ki so prepovedani, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.Orožje, naboje in pirotehniko bodo poslali v analizo, po pridobljenih podatkih pa bodo zoper kršitelja izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitev zakona o orožju ter zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

KRKA DOMA

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je s podjetjema CGP in TGH na rotovžu podpisal pogodbo za projektiranje in gradnjo dveh stanovanjskih blokov z 81 javnimi najemnimi stanovanji na območju Podbreznika, ki se pridružujejo konec decembra podpisani pogodbi za gradnjo 103 javnih najemih stanovanj, kjer je investitor Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Pogodba za gradnjo dveh stanovanjskih blokov je vredna 10,6 milijona evrov, stanovanja pa bodo vseljiva predvidoma čez dve leti. Mestna občina Novo mesto bo zgradila dva večstanovanjska bloka z 81 stanovanji velikosti od 38 do 88 kvadratih metrov s skupno podzemno garažo. Stanovanja bodo energijsko učinkovita in zgrajena po načelih trajnostne gradnje in z nizkimi obratovalnimi stroški. Predviden je tudi skupen prostor namenjen druženju, urejena otroška igrišča in zelene površine, zagotovljenih bo tudi 127 parkirnih mest. Več kot četrtina oziroma 22 stanovanj bo zgrajenih v prilagojenem standardu za bivanje starejših oziroma za gibalno ovirane osebe, kar je del občinske stanovanjske strategije.

Ministrstvo za okolje in prostor je Nuklearni elektrarni Krško izdalo okoljsko soglasje za podaljšanje obratovanja. S tem je zaključen postopek presoje vplivov na okolje, ki so ga v Neku opravili po lanskem remontu, s katerim so elektrarno pripravili na obratovanje za dodatnih 20 let, do leta 2043. Lanski remont krške nuklearke je bil zadnji v prvotno načrtovani 40-letni obratovalni dobi elektrarne. Ta je zdaj tehnološko pripravljena na dolgoročno obratovanje do leta 2043. Po zaključenih tehnoloških posodobitvah izpolnjuje tudi merila, ki jih za dolgoročno obratovanje jedrskih elektrarn opredeljuje taksonomija EU. Letos bodo v elektrarni zaključili tudi tretji občasni varnostni pregled, s katerim Uprava RS za jedrsko varnost preveri, ali je elektrarna sposobna varno obratovati naslednjih deset let.

Včeraj okoli 19. ure so bili policisti obveščeni, da je na dolenjski avtocesti pri izvozu za Novo mesto iz smeri Ljubljane, voznik tovornega vozila trčil v varovalno ograjo. Posredovali so reševalci, ki so ugotovili, da je voznik umrl na kraju nesreče. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo, na podlagi katere bo ugotovljen vzrok smrti 53-letnega državljana Romunije. Policisti okoliščine še preiskujejo, o ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo. Včeraj zjutraj pa je v Škrjančah pri Novem mestu voznik osebnega avtomobila zapeljal s ceste in z vozilom obstal v jarku. Posredovali so reševalci, ki so ugotovili, da je moški umrl na kraju nesreče. Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo, na podlagi katere bo ugotovljen vzrok smrti 45-letnega moškega iz Črnomlja. Policisti okoliščine še preiskujejo, o ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Osrednja informativna oddaja 17.1.2023