Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novi projekti v Novem mestu

Piše: R.K.

Čas objave:
23.06.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih o novih projektih novomeške občine, učiteljici leta, izposojevalnici električnih koles v Črnomlju in gradnji vrtca v Ivančni Gorici.

SVET NA KRKI

Finančna uprava RS teden dni pred iztekom veljavnosti turističnih bonov in bonov 21 beleži veliko povpraševanja upravičencev o stanju bonov. To je sicer mogoče preveriti prek mobilne aplikacije eDavki, na voljo pa je tudi Fursov klicni center, kjer pa te dni beležijo naval klicev, so danes sporočili iz Fursa.

Slovenija je v zadnjih desetih letih število mrtvih v prometu zmanjšala za petino, kaže poročilo Evropskega sveta za varnost prometa. V državah Evropske unije se je število smrtnih žrtev v prometu zmanjšalo za 31 odstotkov, največji napredek pa je dosegla Litva, ki je število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah zmanjšala za polovico.

KRKA DOMA

Mestna občina Novo mesto se je, ali se še bo, letos lotila več cestno-infrastrukturnih naložb v skupni vrednosti več kot pet milijonov evrov. Med poletnimi počitnicami se bodo lotili tudi prenove nekaterih šolskih prostorov, je novomeški župan Gregor Macedoni napovedal na novinarski konferenci. Macedoni je navedel, da bodo predvidoma avgusta začeli prenovo 180-metrskega cestnega odseka na ulici Cesta brigad, dela pa naj bi končali do konca leta. Na 750-metrskem odseku mestne vpadnice oz. na Seidlovi cesti med križiščem za Mestne njive in t. i. Plavo laguno načrtujejo med drugim prenovo cestišča z ureditvijo površin za pešce in kolesarje, avtobusnega postajališča in križišča s Koštialovo ulico, za kar bo občina skupaj z davkom odštela nekaj več kot 850.000 evrov. Župan je med drugim napovedal še začetek prvega dela približno milijon evrov vredne prenove enokilometrskega cestnega odseka med vasema Gabrje in Pangrč grm pod Gorjanci, prenovo ceste in druge infrastrukture od Malega Slatnika do Petelinjeka, gradnjo manjkajočega pločnika in kolesarske steze med Lešnico in Osnovno šolo Otočec ter nadaljevanje gradnje manjkajočega pločnika in ureditev cestne razsvetljave na Dolžu. Občina se bo letos lotila tudi dodatnih številnih sanacij in preplastitev občinskih cest, je pristavil župan. Glede prenove šolskih prostorov je napovedal, da bodo na novomeški Osnovni šoli center manjšo telovadnico preuredili v dve učilnici in kabinet. Na Osnovni šoli Drska bodo prenovili stavbno pročelje in izvedli vzdrževalna dela. Na Osnovni šoli Otočec bodo nadaljevali urejanje prizidka. Preuredili bodo šolsko podstrešje in tam uredili knjižnico ter zbornico, to pa preuredili v nove učilnice. Na podružnični osnovni šoli v Malem Slatniku pa bodo prenovili sanitarije, je še povedal Macedoni.

Učiteljica leta 2022 po izboru Dolenjskega lista je Jasna Kvenderc, profesorica matematike na Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji Šolskega centra Novo mesto. Jasna Kvenderc, ki je del kolektiva največjega šolskega centra v Sloveniji postala to šolsko leto, je pred tem je poučevala na Srednji šoli v Črnomlju.

Na parkirišču pri črnomaljskem gradu so danes odprli avtomatizirano izposojevalnico električnih koles. Postavili so jo v okviru z evropskim denarjem podprtega projekta Kolesarska veriga na podeželju. Celotna naložba je skupaj z davkom stala skoraj 37.000 evrov, črnomaljska občina je slabih 26.000 evrov zanjo dobila iz evropskega kmetijskega sklada.

Gradnja novega 8-oddelčnega vrtca v Šentvid pri Stični, ki ga gradi Občina Ivančna Gorica, je v polnem teku. Na lokaciji gradbišča ob gasilskem domu v Šentvidu pri Stični so delavci podjetja GPI Tehnika iz Novega mesta naredili vse obodne stene in delno tudi strešno ploščo na vrhu objekta. Trenutno potekajo zidarska dela predelnih sten, izvajajo se strojne inštalacije in grobi razvodi elektrike po objektu. V izdelavi so tudi že okna in vrata. V naslednji fazi sledi začetek obrtniških del, kot so fasada, okna, estrihi in keramika.


Krka ob enih, 23.6.2022