nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Novomeško podjetje obnavlja baterije

Piše: R.K.

Čas objave:
25.09.2023 14:25

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Novomeško podjetje reciklira baterije ; Slovesnost v spomin reševanja vojnih ujetnikov

SVET NA KRKI

V Tehniškem muzeju Slovenije se bodo jutri začeli Dnevi strojništva. Do petka se bodo zvrstile mnoge predstavitve, na katerih bodo strokovnjaki z ljubljanske fakultete za strojništvo predstavili možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter obiskovalcem ponudili vpogled v svet inženirske kreativnosti.

Kosovske oblasti so po nedeljskem napadu na policijo v kraju Banjska na severu Kosova pridržale šest ljudi, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi terorizma. V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še trije napadalci. EU poziva k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti ter poudarja nujnost dialoga.

KRKA DOMA

V Kulturnem domu Metlika so se nedavno spomnili poguma slovenskih partizanov pri reševanju vojnih ujetnikov iz nemškega ujetništva pri Mariboru. Gre za vsakoletno spominsko prireditev, ki obeležuje mednarodno pot zavezništva. Na dogodku je govornik Martin Premk izpostavil pomembnost spominjanja na 2. svetovno vojno ter poudaril vrednote, kot so sodelovanje, tovarištvo, pogum in prizadevanje za mir. Ob slovesnosti je potekal spominski pohod iz Semiča, kjer je zbrane nagovorila metliška županja Martina Legan Janžekovič.  Prireditev so organizirali Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika, Društvo za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB - Vranov let v svobodo ter območno Združenje slovenskih častnikov Bela krajina. Organizatorji dogodka upajo, da bo Vranov let ohranil ponosno zgodovino sodelovanja med slovenskimi partizani, prebivalstvom in zahodnimi zavezniki v času druge svetovne vojne ter da bo to sporočilo ohranilo pomen tudi za slovensko mladino.

Novomeško podjetje je ustvarilo inovativno metodo za recikliranje in obnovo litij-ionskih baterij in elektronskih komponent. Z njihovim postopkom obnove lahko baterije obnovijo do 92% njihovega prvotnega stanja. 

S svojim procesom znatno zmanjšajo ogljični odtis, podaljšajo življenjsko dobo baterij in omogočajo ponovno uporabo. Razvijajo pa tudi hranilnike energije za gospodinjstva in mala podjetja, ki uporabljajo več kot tisoč obnovljenih baterijskih celic. Podjetje načrtuje rast do leta 2025, ko naj bi zaposlovalo najmanj deset ljudi in se preselilo v večje prostore.

Trenutno deluje v novomeškem podjetniškem inkubatorju v Podbrezniku, prihodnji mesec pa bo mesto direktorja podjetja Reusable Technologies prevzel nekdanji direktor podjetja Kemis iz Vrhnike, Boštjan Šimenc.

Osrednja informativna oddaja 25.9.2023