gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Nuklearna elektrarna Krško ponovno obratuje

Piše: R.K.

Čas objave:
20.11.2023 12:58

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Nuklearna elektrarna Krško ponovno obratuje; 9. seja Mestne občine Novo mesto

SVET NA KRKI

Današnji svetovni dan otrok pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka bo poudaril nujnost spoštovanja otrokovih pravic. Odrasli preslabo poznajo otrokove pravice, zato se konvencija o otrokovih pravicah tudi ne izvaja, kot bi se morala, je opomnila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik.

Ministrstvo za zdravje danes in v torek pripravlja srečanje z vsemi direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic o protokolu za urejanje čakalnih seznamov, je napovedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Dodala je, da protokol na delovni skupini še ni potrjen, pred tem namreč od direktorjev pričakujejo povratne informacije.

KRKA DOMA

Nuklearna elektrarna Krško, ki je bila zaradi puščanja v primarnem sistemu od 6. oktobra izključena, je ponovno priključena na elektroenergetsko omrežje. Generator Neka je bil minuli petek okoli 22. ure sinhroniziran z omrežjem, v soboto pa je že obratoval z 28-odstotno močjo, ki se bo postopoma povečevala v skladu z obratovalnimi postopki. Po neodvisnem nadzoru aktivnosti so organizacije, pooblaščene s strani Uprave RS za jedrsko varnost, podale pozitivno mnenje za zagon elektrarne, kar so potrdili v uradni objavi. Pred ponovnim zagonom je Nek upravi poslal poročilo o analizi odstopanja oz. zaustavitve elektrarne, vključno s podpornimi študijami. Uprava je potrdila, da je Nek izvedel vse potrebne ukrepe za varno obratovanje, s čimer je izpolnil predpogoje za ponovni zagon. V elektrarni zagotavljajo, da puščanje ni ogrozilo jedrske varnosti, saj je bilo omejeno znotraj varnih meja za normalno obratovanje.

Svetniki Mestne občine Novo mesto so na nedavni seji sprejeli ustanovitveni akt Skupne občinske uprave Dolenjske in Bele krajine . Občinski svet je prav tako potrdil tudi predlog spremenjenega izračuna nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč za nepozidana stavbna zemljišča, s tem pa sledil viziji novomeškega stanovanjskega programa in odgovoril na konstantno povpraševanje na nepremičninskem trgu. Spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča bodo naredile odlok bolj razumljiv in manj nagnjen k pritožbam občanov. Svetniki so sprejeli tudi spremembe odloka o občinskih cestah ter potrdili osnutek odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Poganci po prvem branju. Poleg drugih sprememb so spremenili tudi ime zavoda iz Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto v Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Novo mesto, ter zaradi odstopa Boštjana Puclja za nadomestnega člana imenovali črtomirja Lorberja v Svet javnega zavoda Dolenjski muzej Novo mesto.

Osrednja informativna oddaja 20.11.2023