stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Obetajo se spremembe pri parkiranju v Trebnjem

Piše: R.K.

Čas objave:
25.07.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Trebnjem sprememba prometnega režima; Strelec na policiste umrl v bolnišnici; Močan veter v Ribnici razkril nekaj streh in podrl več dreves.

SVET NA KRKI

Na severni polobli je trenutno zaradi naraščajoče vročine prizadetih več deset milijonov ljudi, v prihodnje pa bo še huje, če ne zmanjšamo emisij, ki segrevanjo planet, v novi analizi opozarjajo strokovnjaki. Študija je pokazala tudi, da so vročinski valovi bolj intenzivni, kot bi bili brez podnebnih sprememb.

V slovenskih turističnih krajih so v prvih šestih mesecih leta našteli za šest odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani. V namestitvenih obratih so turisti ustvarili 3,9 odstotka nočitev več kot lani. Medtem ko so se številke pri domačih turistih občutno znižale, so pri tujih močno narasle.

KRKA DOMA

Prvega septembra se v Trebnjem obeta sprememba prometnega režima – prva ura parkiranja bo brezplačna, nižja bo tudi cena letne dovolilnice. Občina je z ureditvijo mirujočega prometa želela razbremeniti središče mesta, spremeniti potovalne navade, zagotoviti nove vire denarja za mestno prenovo in omogočiti razvoj novih družbenih dejavnosti v središču mesta. Županja Mateja Povhe je povedala, da so plačljiva parkirišča zaradi visokih cen prazna, hkrati pa so polna arkirišča, ki so namenjena določeni ciljni skupini, denimo uporabnikom zdravstvenega doma, ali pa parkirišča, ki jih občina ne omejuje ali ne nadzoruje. Sprememba parkirnega režima je tako nujna in bo stopila v veljavo naslednji dan po zaključku prehodnega obdobja, to je 1. 9.« pojasnjuje županja Občine Trebnje Mateja Povhe. Občinski svetniki so tako določili, da bo po novem prva ura parkiranja od prvega septembra brezplačna, vsaka nadaljnja začeta pa bo stala pol evra. Plačljivo parkiranje je predvideno na javnih parkirnih površinah pred in za občino, pred zdravstvenim domom, na Gubčevi in Jurčičevi, pred CIK-om in na Baragovem trgu 3. Iz območja javnih parkirnih površin so izločili javno površino pod stanovanjskimi bloki na Cankarjevi ulici, saj ta ne izpolnjuje pogojev za parkirišče, še vedno pa bo možno časovno neomejeno brezplačno parkiranje na parkiriščih na območju Kolodvorske pri železniški postaji. Letna dovolilnica bo po novem stala 100 evrov, polletna 60 in mesečna 20 evrov.

Moški, ki je v začetku julija v Šmarjeti streljal na policista in se nato s strelnim orožjem poškodoval sam, je umrl v bolnišnici. 62-letnik se je poškodoval po streljanju na policista, ki sta ga pred tem med kontrolo prometa ustavila, mu zaradi alkoholiziranosti odvzela vozniško dovoljenje in prepovedala vožnjo.  62-letnik se je po streljanju odpeljal domov, kjer si je skušal s strelom iz revolverja soditi sam. Težko poškodovanega so ga doma našli policisti in organizirali prevoz v bolnišnico. 62-letnik je bil tako osumljen poskusa umora, kar se kaznuje s tremi leti zapora ali hujšo kaznijo.

Nočno neurje je prečkalo tudi občino Ribnica. Največ škode je povzročil močan veter, ki je razkril nekaj streh in podrl več dreves, je povedala direktorica občinske uprave Helena Mate. Ponoči se je sestal tudi štab civilne zaščite. Zdaj odpravljajo posledice neurja, gasilci so na terenu. Po njenih besedah sicer ni bilo hujšega. V bližnji občini Velike Lašče je eno minuto padala toča, vendar pa večje škode ne beležijo, je povedal župan Matjaž Hočevar. Glede na napovedi Agencije RS za okolje, da je danes po vsej državi velika verjetnost neurij, pa so gasilci in civilna zaščita v pripravljenosti, je zagotovil.