stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Odlagališče radioaktivnih odpadkov pri Krškem

Piše: R.K.

Čas objave:
27.03.2024 12:49

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Odlagališče radioaktivnih odpadkov pri Krškem; Začasni azilni domovi

SVET NA KRKI

Češka odločno podpira proces širitve EU, tako v primeru držav Zahodnega Balkana kot Ukrajine, vendar se je treba namesto obljub o datumih držati izpolnjevanja pogajalskih poglavij, je  dejal češki zunanji minister Jan Lipavsky. Pohvalil je odnose med Češko in Slovenijo ter delovanje slednje v Varnostnem svetu združenih narodov.

Izrael še naprej kljubuje v ponedeljek sprejeti resoluciji Varnostnega sveta združenih narodov z zahtevo po takojšnji prekinitvi v Gazi. Ponoči so tako izraelske sile nadaljevale silovito obstreljevanje vzdolž palestinske enklave in ubile najmanj 66 ljudi. O smrtnih žrtvah lokalne zdravstvene oblasti poročajo tudi iz Rafe na skrajnem jugu Gaze.

KRKA DOMA

ARAO je za gradnjo jedrskih objektov v okviru odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem izbrala konzorcij družbe Riko s partnerji Kolektor, CGP in Kostak. Korejski konzorcij je oddal dražjo in nepopolno ponudbo. Skupna ocenjena vrednost izgradnje znaša slabih 93 milijonov evrov, vključuje gradnjo odlagalnega silosa, hale nad silosom ter upravno-servisnega in tehnološkega objekta. Izvedeni razpis je bil drugi od treh pomembnejših. Prvi, za infrastrukturne objekte, je bil že zaključen, tretji, za portalno dvigalo in opremo, pa bo objavljen kmalu. Infrastrukturna dela, za katera je bil izbran isti konzorcij, se zaključujejo, med drugim so rekonstruirali cesto, postavili varnostno ograjo in izkopali gradbeno jamo. Predvidena gradnja odlagalnega silosa, podpornega zidu, tehnološkega in upravno-servisnega objekta pa je planirana v letih 2024-2026. Odlagalni silos bo zadostoval za predvideno količino radioaktivnih odpadkov do konca obratovanja NEK (predvidoma leta 2043).

Notranji minister Boštjan Poklukar je po sestanku z županoma občin Brežice in Središče ob Dravi povedal, da alternativnih lokacij za začasne azilne domove ni. Kljub nasprotovanju županov pa verjame v možnost doseženega kompromisa. Župan Brežic Ivan Molan je izrazil skrb zaradi naraščanja migracij v občini, kjer so letos sprejeli že kar 6000 migrantov. Poleg nasprotovanja občinskih sklepov glede azilnih centrov pa je poudaril tudi prizadevanje za omejevanje gibanja migrantov. Na sestanku je sodelovala tudi direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj, ki je zagotovila primerno nastanitev v začasnih azilnih domovih za 120-150 migrantov za nekaj dni, s poudarkom na omejevanju njihovega gibanja. Minister Poklukar je obljubil policijsko varnost po celotni državi in dodatne policiste na območju azilnih domov. Notranje ministrstvo pa si prizadeva zmanjšati nezakonite prehode z zahodnobalkanske poti s trilateralnimi mešanimi policijskimi patruljami.

Osrednja informativna oddaja 27.03.2024