stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Osnovna izobrazba je vrednota

Piše: R.K.

Čas objave:
17.08.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Osnovna izobrazba je vrednota; Za počitniško delo mladih 58.000 evrov.

SVET NA KRKI

Na severovzhodu španskega otoka Tenerife je v torek zvečer izbruhnil gozdni požar, ki se je po navedbah oblasti hitro razširil in ušel izpod nadzora. Zaradi požara so doslej evakuirali prebivalce petih okoliških vasi in zaprli več cest. Z njim pa se je v sredo borilo okoli 250 gasilcev ob pomoči 13 letal in helikopterjev.

Hrvaški inštitut za oceanografijo in ribištvo je opozoril na vse večje število strupenih rib rdečemorska plamenka v Jadranskem morju. Letos so jo večkrat opazili v južnem delu Jadrana, v torek pa so jo ulovili tudi blizu Korčule.

V Rimskih Toplicah je včeraj nekaj po pol deseti zvečer zagorela savna v hotelski sobi. Hotelske goste so evakuirali, šest oseb pa so zaradi vdihavanja dimnih plinov prepeljali v Splošno bolnišnico Celje, poroča Center za obveščanje Republike Slovenije.

KRKA DOMA

Skupina županov in županj dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin je predstavila predloge v državni zbor vloženih zakonodajnih sprememb. Prejšnji teden so te podpise tudi uradno vložili v državni zbor. Njihov namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih. S spremembami želijo problematiko urediti sistemsko, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Povedal je, da večina ukrepov govori o tem, da je obiskovanje in zaključevanje osnovne šole vrednota. Pobuda po besedah Macedonija na splošen in generalen način nagovarja problematiko otrok, ki jih to, da se rodijo v določenem socialnem okolju, zaznamuje, da nimajo prihodnosti, ob tem pa obstaja velika verjetnost, da ne bodo končali osnovne šole. Predlogi ne jemljejo denarne socialne pomoči in otroškega dodatka, pač pa prejemanje finančnih sredstev omejujejo z rednim obiskovanjem osnovne šole otrok prejemnikov pomoči.

Spomladi je Mestna občina Krško objavila javni poziv domačim podjetjem za sofinanciranje počitniškega dela mladih med 15. in 29. letom. Občina je tako želela zagotoviti pridobivanje delovnih izkušenj in spoznavanje deficitarnih poklicev na eni strani, na drugi strani pa delodajalcem pridobiti in spoznati domače kadre. Za ta namen zagotavlja 58.000 evrov, s tem pa vse od julija do konca septembra omogoča delo mladim v skupnem obsegu 8.414 ur. Na javni razpis se je prijavilo 36 delodajalcev s sedežem ali poslovno enoto na območju občine Krško, pri čemer so glede na razpoložljiva sredstva prednost imela podjetja, ki so omogočila počitniško delo v tehničnih oz. deficitarnih poklicih, ki so opredeljeni v državni Politiki štipendiranja 2020 - 2024. Gre predvsem za področja strojništva, elektrotehnike, gradbeništva, turizma, gostinstva, papirništva in podobno. Vključenih je 62 dijakov oz. študentov. Občina posameznemu delodajalcu v višini sedem evrov na opravljeno uro dijaka ali študenta sofinancira neto znesek – izplačilo dijaku oz. študentu in prispevke dijaka oz. študenta za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pri čemer lahko posamezni dijak oz. študent opravi skupno največ 143 ur počitniškega dela. Namen sofinanciranja počitniškega dela je mladim omogočiti pridobivanje delovnih izkušenj in navad ter spoznavanje deficitarnih poklicev, delodajalcem pa spoznavanje potencialnih prihodnjih kadrov.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 17.8.2023