stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Podelili diplome novim sommelierjem

Piše: R.K.

Čas objave:
13.09.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Podelili diplome novim sommelierjem; Popolna zapora na Šolski cesti pri Osnovni šoli Otočec

SVET NA KRKI
Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest sta se opolnoči znižali. Bencin se je pocenil za 13,7 centa na 1,354 evra, dizel pa za 8,4 centa na 1,683 evra za liter. Od danes je regulirana tudi drobnoprodajna kurilnega olja, ki znaša 1,366 evra na liter. te cene bodo veljale do 26. septembra.

Bliža se Evropski teden mobilnosti, ki bo letos poudarjal, da je kakovost bivanja v skupnosti odvisna od dobre dostopnosti do dobrin in storitev tudi z alternativami osebnemu motornemu prevozu. Slovenci po podatkih statistikov večino poti opravijo z avtomobilom, javnega prevoza pa povečini ne uporabljajo zaradi zamudnosti.

KRKA DOMA

Vinorodna dežela Posavje je dobila nove vinske svetovalce, sommelierje. Diplome so jim v ponedeljek podelili na svečanosti v novomeškem Gostišču na Trgu, Hiši kulinarike in turizma.  Novopečeni vinski svetovalci sicer prihjajajo iz gostinstva, turizma, iz vinotočev in imajo doma vinske kleti. Včerajšnji dogodek je bil zaključek večletnega projekta katerega nosilec je bila Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto v sodelovanju z Grmom Novo mesto centrom biotehnike in turizma ter Klubom prijateljev metliške črnine. Sommelierji imajo pomembno vlogo pri oblikovanju gastronomke ponudbe, sestavljanju in oblikovanju kulinaričnih krožnikov in pravemu kombiniranju jedi in vin ter predstavljajo dodano vrednost vsakega gostinsko turističnega obrata. Vinsko-kulinarično znanje je danes zelo pomembno, saj k nam prihajajo nadpovprečno izobraženi gostje.

Jutri se začnejo gradbena dela za ureditev prometno varne šolske poti od naselja Lešnica do Osnovne šole Otočec. Dela bodo predvidoma potekala v treh etapah in bodo najprej stekla na Šolski cesti na odseku od križišča pri Osnovni šoli Otočec do križišča za naselje Jelše (pri podvozu avtoceste), kjer bo vzpostavljena enotedenska popolna zapora. Obvoz bo urejen po lokalni cesti Lešnica–Otočec in po državni cesti Novo mesto–Otočec. V sklopu investicije v vrednosti 184.000 evrov bo od naselja Lešnica do Osnovne šole Otočec na novo zgrajenih 750 metrov cestne razsvetljave, 160 metrov manjkajočega pločnika na Lešnici, kjer bo urejena tudi avtobusna postaja, šolska pot pa bo varnejša še z dvema novima prehodoma za pešce. Vsa dela bodo predvidoma zaključena konec novembra.

Osrednja informativna oddaja, 13.9.2022