stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Podelili Zlati kamišibaj

Piše: R.K.

Čas objave:
18.09.2023 13:02

V tokratni osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Zlati kamišibaj Vanji Ivi Kretič in Boštjanu Odru; Kontrolorji združenih ognjev danes začenjajo usposabljanje ob podpori letal

SVET NA KRKI

Avgustovske poplave so v kmetijstvu povzročile za 145 milijonov evrov škode, je danes pred zasedanjem kmetijskih ministrov EU, na katerem bo predstavila nastalo škodo, povedala ministrica Irena Šinko. Za letos je Sloveniji v okviru evropske kmetijske rezerve na voljo 1,2 milijona evrov, koliko sredstev bo na voljo leta 2024, pa še ni znano.

Število delovno aktivnih je julija doseglo 933.042 oseb. V primerjavi z junijem se je znižalo za 0,3 odstotka, v primerjavi z lanskim julijem pa povečalo za 1,2 odstotka. Primerjava skozi daljše časovno obdobje kaže na rast števila dolgotrajno bolniško odsotnih delovno aktivnih oseb. Julija je bilo največ samozaposlenih doslej.

KRKA DOMA

Minuli vikend je v Črnomlju potekal 11. slovenski festival kamišibaj gledališča, na katerem je strokovna komisija podelila najvišjo strokovno nagrado zlati kamišibaj 2023. Tokrat sta jo prepričala Vanja Iva Kretič in Boštjan Oder. Zlati kamišibaj sta dobila za predstavo Tja med ljudi bova, deklica, šla ... ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo. Komisija je bila navdušena nad lepo vizualno podobo in izčiščenim govornim nastopom, ki, kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, s takšno silo objameta s spojem ljubezni in tragedija, da se na koncu pojavi vprašanje, ali je takšna ljubezen sploh mogoča. Na festivalu se je predstavilo 35 nastopajočih, ocenjevala pa jih je tričlanska komisija. Slednjo so sestavljali lutkarica Tatjana Grabrijan, avtorica in televizijska urednica Martina Peštaj ter akademski slikar Robert Lozar. Komisijo sta navdušili širina in raznolikost idej ter pristopov. Všeč jim je bilo tudi, da so videli tako avtorske zgodbe kot tudi učinkovite priredbe. Gledališče kamišibaj sicer izvira z Japonske. Gre za pripovedovanje ob slikah oziroma ilustracijah, ki jih pripovedovalec vstavlja v pomanjšani odrski okvir.

Na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Kostanjevice na Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna danes začenjajo usposabljanje kontrolorji združenih ognjev Slovenske vojske. Urjenje, ki bo potekalo do 29. septembra, se bo odvijalo ob podpori letalstva Slovenske vojske in zavezniških letal. Usposabljanja slušateljev tega šesttedenskega mednarodnega tečaja bodo na predvidenih območjih podpirale posadke helikopterjev bell, cougar in letala pilatus, ameriška letala F-16 ter slovenska artilerijska enota z minometom, so sporočili z ministrstva za obrambo. Posadke helikopterjev in letal bodo območja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. uro in 22.30 glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.
V usposabljanje bo vključen tudi republiški center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij. Gre za 13. mednarodni tečaj, ki ga Slovenska vojska izvaja po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje. Sestavljen je iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja, in praktičnega dela na terenu, kjer se urijo in pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske. Tečaja se med 4. septembrom in 13. oktobrom sicer udeležuje devet pripadnikov ter pripadnica oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 18.9.2023