Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

Primož Roglič Ekipa24.si

Primož Roglič razkril odlične novice, hkrati pa...

blaž-kričej-režek Njena.si

Blažev pogled na tri noči z dekleti vas bo ...

doncic smith dallas Ekipa24.si

Glejte, kaj mu je naredil Dončić: Finney-Smith o...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Pogodba podpisana, gradnja prihodnji mesec

Piše: R.K.

Čas objave:
30.09.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Pogodba za izvedbo del podpisana, gradnja naj bi se začela prihodnji mesec; Odprli bodo spominsko obeležje; Začelo se je mednarodno srečanje gastronomsko-turističnih šol.

SVET NA KRKI

Obilne padavine so preko noči in vse do jutranjih ur povzročile nekaj preglavic na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice. Uprava za zaščito in reševanje je po zadnjih podatkih v 41 občinah zabeležila 99 dogodkov, povezanih z obilnim deževjem. Padavine so do jutranjih ur povzročale obilo preglavic, aktiviranih je bilo 67 prostovoljnih gasilskih enot in štiri poklicne. Največ težav je bilo z meteorno vodo, ki je zalivala stanovanjske in gospodarske objekte.

Evropska noč raziskovalcev, ki jo obeležujemo danes, velja za pomemben dogodek v Evropi. Njegov namen je znanost približati širši javnosti. Združeval bo dva slovenska projekta Humanistika, to si ti!, s katerim bodo osvetlili sobivanje človeka in živali, in Noč ima svojo moč!, v okviru katerega bodo vrata za obiskovalce odprle raziskovalne ustanove.

KRKA DOMA

Na Mirni so DRSI, občini Šentrupert in Mirna ter izvajalci del podpisali 7,35 milijona evrov vredno pogodbo o prestavitvi regionalne ceste Trebnje–Mokronog mimo Mirne. 1,85 km dolga sodobna cesta, t. im. obvoznica Mirna bo razbremenila krajevno središče predvidoma konec leta 2024. Prva faza nove ceste, in sicer od vstopa na Mirno s trebanjske smeri do železniške postaje, vključno s prvim od treh na trasi načrtovanih krožišč, mora biti skladno s pogodbo zgrajena do konca leta 2023; v načrtu so tudi trije mostovi (prek Zabrščice, Sotle in Mirne) ter sedem cevnih prepustov. Martin Gosenca, predsednik uprave novomeškega podjetja CGP je povedal, da je pri gradnji več izzivov. Glavni izzivi pri gradnji so: prvi in največji, da bo potekala gradnja v urbanem okolju in bo treba v čim večji meri zagotavljati nemoten dostop do vseh objektov in zagotavljati urejeno komunalno infrastrukturo. Drugi izziv je, da poteka gradnja ob sotočju rek in potokov in se soočamo z razmočenim terenom, zato bo obvoznica narejena na napisu, na 55 tisoč kubikih nasipnega materiala.

Nad vasjo Štravberk pri Otočcu je 19. marca 1944 strmoglavil sestreljeni ameriški bombnik B-24 Liberator »Moo Juice« z 10-člansko posadko. V nesreči so trije padalci umrli, ostali pa so bili s strani domačinov in domobrancev ujeti. Predsednik Policijsko veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina, Marjan Dragan je povedal, da bodo jutri ob 11. uri na lokaciji strmoglavljenja letala v Štravberku odprli obeležje, posvečenega pomoči domačinov Štravberka ameriškim letalcem. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Marjan Šarec. V kulturnem programu bodo nastopili Policijski orkester in učenci Osnovne šole Otočec. Na prireditvi bo sodelovala Garda Slovenske vojske.

Na Otočcu se je včeraj začelo tridnevno 10. mednarodno srečanje gastronomsko-turističnih šol Gatus. Pobudo za srečanje je pred desetimi leti dal Center biotehnike in turizma - Grm Novo mesto, kjer so želeli obuditi prekinjene stike s podobnimi šolami po nekdanji Jugoslaviji. Ob 10. jubileju srečanja gostijo skoraj 200 udeležencev. Na Otočcu bodo izpeljali turistični in strežbeni del, tekmovanje v kuhanju pa bo ob ugodnem vremenu potekalo na stojnicah na novomeškem Glavnem trgu. V primeru dežja ga bodo prestavili v banketno dvorano bližnjega Gostišča Na trgu.

Osrednja informativna oddaja, 30.9.2022