stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Potrjen rebalans proračuna

Piše: R.K.

Čas objave:
21.04.2023 12:59

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Novomeški svetniki potrdili rebalans proračuna; Z mladimi o prihodnosti energertike; Podelili priznanja Breza.

SVET NA KRKI

V Sloveniji in večini držav EU danes poteka maraton nadzora hitrosti. Policisti hitrost voznikov preverjajo na skoraj 600 vnaprej znanih lokacijah, nadzor pa bodo izvajali do 18. ure, pri čemer si želijo, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, so sporočili z generalne policijske uprave.

Razpoloženje slovenskih potrošnikov se počasi izboljšuje. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je aprila izboljšal tretji mesec zapored, tokrat je bil v primerjavi z marcem višji za tri odstotne točke. Še vedno pa je razpoloženje slabše kot pred letom dni. Aprila je bil kazalnik medletno nižji za tri odstotne točke, je objavil statistični urad.

KRKA DOMA

Novomeški občinski svetniki so na včerajšnji 5. redni seji po skrajšanem postopku sprejeli rebalans proračuna za leto 2023, zaključni račun proračuna za leto 2022 in predlog odloka o proračunu za prihodnje leto v prvem branju. Svetniki so potrdili nove cene komunalnih storitev, ki se dražijo predvsem zaradi rasti cen energije, so pa v Novem mestu tudi po podražitvi še vedno med najnižjimi v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami. Dvig celotnega zneska komunalnih storitev na položnici za povprečno štiričlansko družino je ob upoštevanju občinske subvencije predviden za približno šest evrov oz. za deset odstotkov glede na sedanje cene. Rebalans proračuna med drugim upošteva spremenjeno dinamiko izvajanja investicij ter črpanja državnih in evropskih sredstev, uskladitve oziroma noveliranje finančnih načrtov projektov in investicij na podlagi finančnih spodbud mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, Dogovora za razvoj regij in Načrta razvojnih programov 2023–2026. Prav tako do sprememb prihaja iz naslova prenosa obveznosti iz preteklega leta, povečanja stroškov cen energije in plač v javnem sektorju (kar ni v pristojnosti lokalne skupnosti), zaradi česar bo morala občina pokriti slab milijon negativnih rezultatov za preteklo leto obeh največjih vrtcev, Zavoda Novo mesto in Komunale Novo mesto. Z rebalansom prihodki občine znašajo 65,5 milijona evrov in se tako zvišujejo za 7,3 milijona, odhodki znašajo 70,4 milijona evrov in se zvišujejo za 3,2 milijona.

Evropska poslanca Franc Bogovič in Milan Brglez, sta se danes mudila na delovnem obisku v Novem mestu, kjer sta sodelovala na dogodku z dijaki v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta. Pogovarjali so se o prihodnosti energetike. Franc Bogovič je povedal, da moramo narediti vse, da tudi z ukrepi na področju energetike omolimo vplive podnebne krize. Dodaja, da gre tu najprej za zmanjšanje rabe energije. Tudi cela vrsta uredb ki jih sprejemajo v evr parlamentu so posvečene večji učinkovitosti ind, zmanjšanju porabe energije v stavbah ki so največji porabniki (40%), opd tu pa je prehod v nove vire energije oz. okrepitev tako okrepitev virov energije kot tudi nizkoogljičnih virov. Franc Bogovič je povedal, da imajo mladi zelo veliko idej, ki jih je vesel, njihove prispevke je že pregledal.

V Krajinskem parku Lahinja je ob svetovnem dnevu Zemlje potekala prireditev »Cvetličice so za veselje in smeh«, na kateri je župan občine Črnomelj Andrej Kavšek podelil dve ekološki pohvali »Breza«. To so prejeli Jernej Kavšek in ekipa vrtnaric JP Komunala Črnomelj d.o.o. »Breza« je javna pohvala pri urejanju in varovanju okolja v občini Črnomelj. Jernej Kavšek je pohvalo prejel za prispevek na področju urejanja, varovanja in ohranjanja okolja, predvsem na področju raziskav divje rastočih orhidej, ter za osveščanje o pomenu pomembnosti ohranjanja narave. Ekipa vrtnaric Komunale Črnomelj pa je priznanje prejela za vestno, prizadevno in skrbno delo na področju vzdrževanja hortikulturne podobe mestnega jedra, za ekološki in trajnostni pristop ter za neprecenljivi prispevek k izgledu mesta nasploh.

Osrednja informativna oddaja, 21.4.2023