IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Predali podpise proti azilnemu domu, upravni spor rešuje sodišče

Piše: R.K.

Čas objave:
12.04.2024 13:04

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Pogodba o odkupu čistilne naprave na Mirni podpisana; Predali podpise proti azilnemu domu, upravni spor rešuje sodišče.

SVET NA KRKI

Eden izmed učencev na na Dvojezični osnovni šoli Lendava I je včeraj v šolo prinesel strelno orožje. Učenca so umaknili iz učilnice, orožje je predal šolski svetovalni delavki, ravnateljica pa je poklicala policijo in obvestila pristojno ministrstvo. Policija je nato ugotovila, da gre za pištolo brez nabojnika in nabojev. Iz občine Lendava so danes sporočili, da bo pred glavnim vhodom šole varnostnik, vrata pa bodo ves čas zaprta, razen za potrebe vzgojno-izobraževalnega procesa. Starše prosijo, da aktivno spremljajo dogajanje in morebitna tveganja ter jih sporočijo pristojnim organom.

Klinika za nuklearno medicino UKC Ljubljana je uspešno izvedla prvo ciljano radionuklidno zdravljenje raka prostate pri nas. Terapijo sta prejela bolnika z razširjeno obliko raka prostate, ki je neozdravljiva. Inovacija sicer raka ne ozdravi, omogoča pa boljše preživetje bolnikov brez napredovanja bolezni in je velik napredek v boju proti najpogostejšemu raku med moškimi. Terapija poteka tako, da z radioaktivnim zdravilom, ki so ga razvijali več mesecev, specifično uničijo rakave celice in ne vplivajo na druga zdrava tkiva in organe. Predstojnica klinike Katja Zaletel je dejala, da so prvi koraki zdravljenja pri bolnikoma v skladu z vsemi pričakovanji. Zaradi zahtevnosti postopka bodo na kliniki zdravljenje v tem letu omogočili manjšemu številu bolnikov. V prihodnje pa si prizadevajo zdravljenje omogočiti čim večjemu številu bolnikov.

KRKA DOMA

Ljudska iniciative občank in občanov Brežic je vladi včeraj dopoldne predala nekaj manj kot 7000 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja. Odločitev vlade o tem so označili za enostransko in nestrokovno. Pričakujejo, da jim bo vlada prisluhnila, sicer napovedujejo, da bodo šli vse do Bruslja. Potem ko sta občini Brežice in Središče ob Dravi sprožili upravni spor zaradi odločitve vlade, da na njunem območju vzpostavi začasna azilna domova, je predsednica Upravnega sodišča Jasna Šegan povedala, da sta obe zadevi v "začetni fazi reševanja". Do odločitve sodišča pa je vladni odlok v veljavi. Medtem ko je tožba Središča ob Dravi na mariborskem oddelku upravnega sodišča, pa tožbo Občine Brežice vodi Upravno sodišče na sedežu v Ljubljani. O tem, kdaj bodo o zadevi odločali, Šegan ni želela govoriti. Dejala je le, da lahko zaenkrat samo sporočijo, da bo sodišče o predlogu za izdajo začasne odredbe odločalo hitro. Dodala je, da je težko je napovedati, kaj to pomeni; saj je odvisno tudi, ali bo razpisana obravnava.

Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš in direktor podjetja GOP Ralf Pančur sta podpisala pogodbo o prodaji oziroma odkupu čistilne naprave na Mirni. Primopredaja naj bi bila opravljena še pred prvomajskimi počitnicami. Čistilna naprava na Mirni je bila zgrajena leta 1972, posodobljena pa v letih 1988/89. Podjetje GOP je s čistilno napravo upravljalo od začetka, skoraj tri desetletja pa je bila v njegovi lasti. Čistilna naprava je zgrajena za šest tisoč populacijskih enot, trenutno je nanjo povezanih približno 1700 prebivalcev središča Mirne in zaselka Zabrdje, v prihodnje pa se bo število z novimi stanovanji v središču kraja in na obrobju, v Sotli, še povečalo in bo predvidoma višje od 2000. Na čistilno napravo, ki ima okoljevarstveno dovoljenje veljavno do 1. aprila 2025, čisti tudi vse vode iz obstoječih industrijskih objektov, tako obrtnih delavnic kot živilsko-predelovalne industrije. Čistilno napravo na Mirni bo – tako kot ostale čistilne naprave v občinah Temeniške in Mirnske doline – upravljalo Javno podjetje Komunala Trebnje, ki bo kot doslej za opravljeno storitev občanom izstavilo položnice. Primopredaja naj bi bila še pred prvomajskimi počitnicami. Čistilna naprava je glede na poročila uradnih inštitucij vsa leta delovala dobro, še letos pa bo potrebnih nekaj osnovnih sanacijskih del. V prihodnje bo občina skupaj z novim upravljavcem iskala možnosti za sofinanciranje posodobitve čistilne naprave in izgradnje ločene kanalizacije za meteorne in fekalne vode.