stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Preverili pripravljenost za primer letalske nesreče

Piše: R.K.

Čas objave:
19.10.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki preverili pripravljenost za primer letalske nesreče; Krški svetniki med drugim o upravljanju arheološko-naravoslovnega parka Ajdovska jama.

SVET NA KRKI

Veljati je začel vladni predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki prinaša zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih. Zakon, ki ga je DZ brez glasu proti sprejel 6. oktobra, bo veljal od 1. septembra letos, torej za nazaj.

Prvi dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike, v torek, je glas oddalo 19.247 volivk in volivcev oziroma 1,14 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije. Udeležba na prvi dan predčasnih volitev je tokrat precej višja kot na zadnjih dvojih predsedniških volitvah.

KRKA DOMA

Na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki so izvedli gasilsko-reševalno vajo Letalo 2022. Na tej vsakoletni vaji so se posavske gasilske in medicinske ekipe urile v postopkih reševanja v primeru letalske nesreče. Ogledala sta si jo tudi minister za obrambo Marjan Šarec in severnomakedonska ministrica za obrambo Slavjanka Petrovska. Po besedah vodje vaje, poveljnika 107. letalske baze Janeza Kraševca je njen scenarij predvideval zasilni pristanek vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles, njegova posadka pa je med pristajanjem ugotovila, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje. Letalo naj bi zdrsnilo s pristajalne steze, z levim krilom udarilo po stezi in zagorelo. Na letalu naj bi bilo 20 potnikov in pet članov posadke. Na vaji je sodelovalo skupaj približno 120 udeležencev.

Krški svetniki so med drugim potrdili načrt upravljanja arheološko-naravoslovnega parka Ajdovska jama in program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. Potrdili so še dokumentacijo za gradnjo kanalizacije in rastlinske čistilne naprave Raka in osnutek odloka o ustanovitvi javnega zavoda za mladino in šport. Arheološko-naravoslovni park Ajdovska jama so leta 1992 razglasili za kulturni in zgodovinski spomenik. Ker ta še ni imel zakonsko zahtevanega upravljavca, so tega določili, skrbeti pa bo moral za vzdrževanje v zadnjih letih prenovljene infrastrukture ob tem pomembnem prazgodovinskem najdišču, so pojasnili na občini. Omenjeni načrt je tudi pogoj za zagotovitev evropske denarne podpore, s katero namerava občina na območju Ajdovske jame vzpostaviti interpretativno-turistično središče in ga multimedijsko opremiti. Svetniki so potrdili še naložbeno dokumentacijo za gradnjo kanalizacije in rastlinske čistilne naprave na Raki. Projekt bo stal nekaj več kot 2,2 milijona evrov. Del denarja zanj nameravajo zagotoviti iz evropskih sredstev načrta za okrevanje in odpornost.

Osrednja informativna oddaja, 19.10.2022