stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Projekt Dragulji Metlike dobil sredstva

Piše: R.K.

Čas objave:
30.10.2023 13:36

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Projekt Dragulji Metlike bo sofinanciralo ministrstvo za gospodarstvo; V Krškem jazzovski Festival 2-5-1; Ukradel gorivo in z migranti bežal pred policisti

SVET NA KRKI

Civilna zaščita bo na plazu Blate na Kamniškem danes vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje. Hkrati na območju plazu vzpostavljajo tudi nadzorno kamero, ki bo omogočila pregled nad stanjem brez stalne prisotnosti na območju.

Agencija za okolje za danes zvečer do torka sredi dneva na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja napoveduje večjo količino padavin. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji, zato je agencija za torek za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo izdala oranžno vremensko opozorilo. Danes bo sicer deževalo predvsem na zahodu in jugu Slovenije, ponoči pa se bo dež razširil nad vso Slovenijo. V Geološkem zavodu Slovenije pa opozarjajo, da danes popoldan in v torek zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob avgustovski ujmi. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

KRKA DOMA

Občina Metlika je bila uspešna na razpisu Ministrstva za gospodarstvo. Pridobila je dobrih 200 tisoč evrov sofinancerskih sredstev za ureditev zunanjih prostorov metliškega gradu v sklopu projekta Dragulji Metlike. Namen projekta je ureditev nove turistične infrastrukture na degradiranem območju okoli metliškega gradu za namene izboljšanja funkcionalnosti območja in razvoja kakovostnih trajnostnih doživetij v starem mestnem jedru Metlike. V sklopu projekta bodo uredili grajski vrt, na platoju ob gradu bodo uredili parkirišče s sanitarijami in ozelenjen atrij. Ureditev je večnamenska, saj bo prostor namenjen tudi organiziranju dogodkov na prostem. V ta namen bodo postavili oder. V sodelovanju z lokalnimi ponudniki in drugimi deležniki bodo razvili turistične produkte. Ob in na javni turistični ponudbi bodo v starem mestnem jedru razvili tudi dodatno ponudbo ter pridobili ekološki znak Zero waste za prireditev.

V prostorih kulturnega društva Big band Krško v Krškem je minuli vikend potekal dvodnevni prvi jazzovski Festival 2-5-1. Na njem so nastopili slovenska zasedba Jakob Avsenak Kvintet in ameriško-nemški Steve Klink Trio. Festival je zaključil z nastop Big Banda Krško, ki je v slovensko-hrvaški zasedbi nastopil z glasbo hrvaškega dirigenta, bobnarja in skladatelja Silvija Glojnarića.

V soboto v jutranjih urah so bili policisti obveščeni o tatvini goriva na enem izmed bencinskih servisov na avtocesti. Voznik osebnega avtomobila nizozemskih registrskih oznak je v rezervoar natočil gorivo in odpeljal brez plačila. Na podlagi opisa so policisti voznika izsledili in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali. Kršitelj znakov ni upošteval, pospešil je hitrost in vozil 180 km/h in z nevarno vožnjo ogrožal ostale udeležence v prometu. Pri izvozu za Dobruško vas je izgubil oblast nad vozilom in trčil v varovalno ograjo in v avtomobil 35-letnega voznika, ki je pripeljal po priključku. 21-letni povzročitelj se je v nesreči lažje poškodoval, oskrbeli so ga v novomeški bolnišnici. Policisti so še ugotovili, da je v vozilu prevažal pet državljanov Rusije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. 21-letniku so po zdravniški oskrbi odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, tatvine in nevarne vožnje v cestnem prometu ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljani Rusije so izrazili namero za oddajo prošnjo za mednarodno zaščito.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 30.10.2023