stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Razbesnelo se je neurje

Piše: R.K.

Čas objave:
08.06.2022 13:04

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Že vse od prvega prihoda večjega števila beguncev iz Ukrajine v Slovenijo v začetku marca Karitas skrbi za materialno pomoč in spremljanje beguncev, ki so nameščeni v privatnih nastanitvah. Do sedaj jih je na Karitas pomoč prejelo 2337, v skupni vrednosti 110.243 evrov. Največ pomoči je potrebne predvsem v mestnih središčih, so sporočili.

Slogan letošnjega svetovnega dneva oceanov, ki ga zaznamujemo danes, poziva h kolektivni akciji vseh deležnikov v svetovni družbi za revitalizacijo morij in oceanov. S tem Združeni narodi poudarjajo pomen sodelovanja za vzpostavitev novega ravnovesja z oceani, ki ne bo izčrpavalo njihovega obilja, temveč jim bo prineslo novo življenje.

KRKA DOMA

V torek ponoči se je narava razbesnela nad našimi kraji. Najhuje je bilo v Črnomlju, kjer je meteorna voda zalila in ogrožala več stanovanjskih, gospodarskih in poslovnih objektov. Zalitih je bilo več cest, parkirišč in vozil. V času neurja je strela udarila v električno omarico stanovanjske hiše v Črnomlju ter v ostrešje stanovanjske hiše v naselju Tribuče, kjer je prišlo do poškodb ostrešja in dimnika. Objekte so pregledali in zaščitili. Gasilci so črpali vodo iz zalitih objektov, cestišč ter parkirišč, čistili prostore objektov, odstranjevali nanose blata in peska ter pomagali pri odstranjevanju vozil. Na več lokacijah so postavili protipoplavne vreče in preprečili vdor vode v objekte. Za odpravljanje posledic neurja so bili aktivirani gasilci Sektorja Črnomelj. Odstranjevanje posledic neurja je potekalo do jutranjih ur.

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine danes s predstavitvijo nagrajencev zaključuje že 7. literarni natečaj poezije in kratke proze. Ob tej priložnosti bo izšel tudi zbornik društva, ki poleg prispevkov udeležencev natečaja prinaša pregled dela Slavističnega društva Dolenjske in bele krajine in esej o motivu Krke v poeziji dolenjskih pesnikov, katerega avtor je Tomaž Koncilija ter prispevek o Krki od izvira do izliva na razglednicah, ki jih hrani domoznanska zbirka v Knjižnici Mirana Jarca, ki ga je pripravila Mateja Kambič). Letos je sodelovalo 84 avtorjev s skoraj 150 besedili.

KŠTM Sevnica na gradu Sevnica pripravlja Festival modre frankinje. Na njem bo mogoče poskusiti modre frankinje 17 vinarjev iz Slovenije. Pripravljajo tudi masterclass najbolje ocenjenih vin na ocenjevanju modrih frankinj, ki je bilo maja v Sevnici. Festival bo potekal jutri od 17. do 22. ure

Osrednja informativna oddaja, 8.6.2022