stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: S sajenjem obrežnega rastja opozorili na pomembnost voda

Piše: R.K.

Čas objave:
23.03.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: S sajenjem obrežnega rastja opozorili na pomembnost voda; Odločno proti predlogu gradnje betonarne v bližnji gospodarski coni; Afera Fotopub še vedno pod drobnogledom organov pregona.

SVET NA KRKI

Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu jutri pripravlja opozorilni protest, ki se bo ob 13. uri začel po več krajih po državi. Še pred tem bo sindikat skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami na težave v kmetijstvu opozoril na novinarski konferenci ob 11. uri pred DZ v Ljubljani.

Bruto domači proizvod na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem - znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

KRKA DOMA

Direkcija RS za vode, Zavod RS za varstvo narave in Vodnogospodarsko podjetje Novo mesto so ob svetovnem dnevu voda na približno 300 metrih obrežja Krke v Kostanjevici na Krki na novo zasadili manjkajoče obrežno rastje. Šlo je tudi za simbolno akcijo, s katero so želeli opozoriti na pomembnost voda in vodnega življenjskega prostora. Zasadili so približno 100 sadik avtohtonih listavcev nižinskih vodotokov in vrbovih potaknjencev. Akcija je sicer sodila v sklop rednega vzdrževanja Krkinih obrežij in slovenskih vodotokov.

V Zalogu pri Straži nasprotujejo betonarni v tamkajšnji gospodarski coni, so opozorili na sredinem javnem posvetu preveritve umeščanja te dejavnosti na območju občinskega prostorskega načrta omenjene cone. Menijo namreč, da bi tovrstna dejavnost močno in dodatno obremenila okolje, ki ga je že leta 2017 prizadel požar v podjetju Ekosistemi. Vodja projekta betonarne v Zalogu, ki naj bi jo želelo zgraditi eno od novomeških gradbenih podjetij, Ožbej Seničar je sicer zatrdil, da betonarna naj ne bi bistveno vplivala na okolje in okolico. Popolnoma drugačnega mnenja pa so bili člani zaloške civilne iniciative Pod lipo in drugi krajani, ki so predlogu tega projekta izrekli odločen ne. Hkrati so poudarili, da so jih izučile izkušnje in dogodki ob ekološko vprašljivem požaru v podjetju Ekosistemi. Gre tudi za okolico, ki spada v zavarovano območje Nature 2000, in je hkrati arheološko zaščitena, so opozorili. Na morebitni hrup, prah, vodne in druge možne izpuste v okolje je opozoril član civilne iniciative Pod lipo Matjaž Tisovec. Kot gradbenik je sicer izdelal analizo, po kateri bi omenjena betonarna prometno močno obremenila za težji tovorni promet nepripravljene lokalne ceste in te v kratkem obdobju tudi uničila.Posvet je pripravila straška občina. Občani lahko svoje pisne predloge in pripombe glede omenjene pobude občinski upravi oddajo do konca meseca.

Afera Fotopub, ki je vzniknila avgusta lani, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Policija preiskuje kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, preiskava še ni zaključena. Medtem je okrožno državno tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Na tožilstvu odločitev sodišča še čakajo. Obravnavali naj bi umetnika Dušana Smodeja, vodjo društva Fotopub.

Osrednja informativna oddaja, 23.3.2023