IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Šentrupert ima Prostofer

Piše: R.K.

Čas objave:
11.04.2024 13:20

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Šentrupert ima Prostofer; Občinski svet si je ogledal center za odlaganje odpadkov.

SVET NA KRKI

Spletna stran Banke Slovenije je še naprej nedosegljiva. Nedosegljiva sta tudi vladni portal gov.si ter spletna stran Agencije za varstvo konkurence. Razlogi za težave za zdaj niso znani. Spletna stran Banke Slovenije, ki po zakonu sodi med kritično infrastrukturo, je nedosegljiva od včeraj popoldne. Včeraj je bila nekaj časa nedosegljiva tudi spletna stran predsednice republike, prav tako so bile podobno kot danes težave z dostopnostjo vladnega portala gov.si. Spletne strani predsednice republike, RTV Slovenija ter nekaterih drugih podjetij in državnih ustanov so bile konec marca tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDoS-napadov. Kot so takrat pojasnili strokovnjaki, gre za tehnično nezahtevne napade, z njimi pa želijo napadalci predvsem širiti strah in zbujati pozornost v javnosti.

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. Namen nadzora je preveriti zakonitost in strokovnost opravljanja policijskih nalog in policijskih pooblastil na področju temeljnih dolžnosti policije za varovanje življenja in osebne varnosti ljudi ter preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja kaznivih ravnanj. Prav tako se bo preverila zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti, so navedli v sporočilu ministrstva za notranje zadeve.

KRKA DOMA

Občina Šentrupert se je včeraj kot 105. občina priključila projektu Prostofer. Ob uradnem začetku je navzoče nagovorila namestnica direktorice Agencije za varnost pormeta Saša Jevšnik-Kafol. Pridružila sta se direktorica Občinske uprave Občine Šentrupert Anne Marie Valentar in direktor zavoda Zlata mreža Miha Bogataj. Prostofer oziroma prostovoljni šofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa je to za številne prevelik strošek.

Občinski svet si je pred začetkom 13. redne seje Občinskega sveta Občine Ivančna Gorica ogledal Center za odlaganje odpadkov Špaja dolina in se seznanil z delovanjem ter načrti odlagališča v prihodnje. Odlagališče je v lasti občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje, upravlja pa ga Javno komunalno podjetje Grosuplje. . Svetnice in svetniki so se sprehodili po deponiji ter si ogledali sortirnico mešanih komunalnih odpadkov, kompostarno, zbiralnik izcednih voda, skladišče ločenih frakcij, kot so papir, odpadni les, kosovni odpadki, nagrobne sveče, izolacijski material, mešani komunalni odpadki in mešana embalaža. Obiskali so tudi zbirni center, kamor lahko občani dnevno pripeljejo in brezplačno odložijo odpadke ter si ogledali odlagališče, ki lahko po prejetem okoljevarstvenem dovoljenju še naprej odlaga odpadke. Župan Ivančne Gorice Dušan Strnad je povedal, da je navada, da si občinski svet vsaj enkrat v mandatu ogleda odlagališče odpadkov, kar jim pomaga pri lažjem sprejemanju številnih odločitev, povezanih bodisi z obdelavo odpadkov ali delovanjem komunale.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 11.4.2024