franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Skupaj pomagamo

Piše: R.K.

Čas objave:
09.08.2023 13:01

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dolenjska je znova stopila skupaj; Kako lahko pomagamo?

SVET NA KRKI

Na Prevaljah so se v torek zvečer kljub katastrofalnim razmeram veselili. Podjetnik Ambrož Duler je namreč s svojo ekipo postavil 22-metrski most čez reko Mežo in s tem mnogim prizadetim omogočil prehod reke. Z začasno rešitvijo je sproščen tudi promet od Dravograda proti Slovenj Gradcu. V regiji je dovolj donirane hrane, primanjkuje orodja. V Slovenijo še naprej prihaja pomoč iz tujine. V torek je tako med drugim pomoč prispela iz Španije in Nemčije, danes pa tudi iz Francije in ZDA. Na poti je še pomoč iz Slovaške. Pomoč vključuje predvsem težko mehanizacijo.

Pretoki rek po Sloveniji se po uničujočih poplavah postopoma zmanjšujejo, kaže hidrološko poročilo Arsa. Popoldne in zvečer pa lahko ob krajevnih plohah in nevihtah narastejo posamezne manjše reke in hudourniki. Ob padavinah lahko pride do razlivanja padavinske in zaledne vode na v poplavah najbolj prizadetih območjih, opozarjajo hidrologi.

KRKA DOMA

Posledice uničujočih poplav odpravlja tudi Komunala Novo mesto. Danes zjutraj je na prizadeto območje s specialnim vozilom za vzdrževanje kanalizacije odpotovala tudi njihova intervencijska ekipa. Pomagali bodo v akciji odpravljanja posledic silovitega neurja podjetju Eta v Kamniku in pomoči potrebnim občanom. Dolenjski gasilci pa so se prav tako znova odpravili na pomoč na Koroško. Danes zgodaj zjutraj se je tja odpeljalo 150 gasilcev s 37 vozili iz gasilskih zvez Novo mesto, Trebnje in Šentjernej. Prav tako je znova pomagalo Humanitarno društvo Srčni lev, ki je včeraj z donacijami napolnilo 16 kombijev, ki so se nato odpeljali proti Koroški. Z vsemi prejetimi donacijami so v trgovinah kupili za okoli 14 tisoč evrov pomoči. Božo Kostadinovski je povedal, da imajo hrane na Koroškem trenutno dovolj, jim pa bo prav prišla zaščitna oprema, od škornjev, samokolnic, krampov, lopat, metel in orodja. Vso to orodje in opremo, pa tudi čistila in vodo pa so že včeraj zbirali v Šentjerneju. Akcija je potekala na pobudo Štaba CZ za Koroško, ki je sporočil, kaj v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Verjetno sta vprašanji kateri se nam zadnje dni največkrat porajata v mislih: kako lahko pomagamo in kje lahko darujemo. Mestna občina Novo mesto je preko spletne strani pozvala meščane, da se včlanijo v spletno platformo Poplave 2023, kamor se je prijavilo že čez 21. tisoč prebivalcev Slovenije. Tam lahko vsak posameznik registrira storitve, s katerimi lahko pomaga pri sanaciji škode. Te lahko vključujejo odvoz materiala, gradbena dela, inštalacije, pomoč pri čiščenju ali celo nudenje nastanitev. Tudi občini Črnomelj in Metlika sta pozvali, da pristopijo k humanitarnim akcijam tako, da donirajo znesek denarja za organizacije na 1919. Za Rdečegi križ s ključno besedo UJMA5 ali UJMA 10, za Karitas KATRITAS5 ali KARITAS10, za Zvezo prijateljev mladine ENOSRCE5, za humanizarno društvo ADRA LJUDJE5. Denar lahko nakažete tudi na transakcijske račune že omenjenih organizacij ali pa direktno nakažete denar občinam, katerim so poplave naredile največ škode. Najbolj prizadeti občini, Luče in Črna na Koroškem, za odpravo posledic poplav direktno zbirata denar tudi na njunih transakcijskih računih s kodo CHAR.