stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Slavili bodo domovino

Piše: R.K.

Čas objave:
08.01.2024 13:41

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Leto domovine v občini Črnomelj; Nudijo materialno pomoč, sočutje in prisotnost

SVET NA KRKI

Visoka voda je med sobotnim turističnim obiskom zaprla varen prehod na dveh delih Križne jame. V njej je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo ostala ujeta tričlanska slovenska družina z dvema vodičema po jami. Vsi so nepoškodovani in na varnem, bivak so jim reševalci postavili na skalni polici deset metrov nad vodo. Ekipe tehničnih potapljačev so jim dostavile hrano, topla oblačila, gorilnike in potrebna zdravila. Stanje vseh ujetih oseb je stabilno. Voda v Križni jami je ponoči začela upadati, v tem trenutku je že mogoče priti s čolnom prek prvega sifona, kar so zelo dobri obeti za izvedbo reševanja ujetih oseb. Na komercialni ogled Križne jame se je družina odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato jesprožil reševalno akcijo.

Potem ko je bil del Dunajske ceste v Ljubljani zaradi podiranja železniškega nadvoza štiri dni popolnoma zaprt, so po njem danes delno sprostili promet. Odprta sta po dva pasova v smeri sever in jug. Zaprta ostajata pločnika, je pa na zahodni strani vzpostavljen koridor za pešce in kolesarje. Takšna ureditev naj bi trajala do 21. februarja.

KRKA DOMA

Letos Lions klub Novo mesto je lani obeležil 30 let delovanja. Takrat se je zbrala skupina entuziastičnih ljudi, ki so imeli vizijo pomagati ljudem in organizacijam v svoji skupnosti. Njihov cilj ni bil le materialna pomoč, ampak tudi nudenje sočutja in prisotnosti. Ta cilj ohranjajo še danes. Predsednik kluba Tomislav Hećimovič je povedal, pripravljajo številne projekte. V prihodnjem obdobju bodo pomagali predvsem tistim, ki so v poplavah ostali brez vsega, nadaljevali pa bodo tudi že zastavljene projekte.

Letos mineva 80 let od prelomnih trenutkov v zgodovini Črnomlja, ki jih želi občina primerno obeležiti. V prostorih nekdanjega sokolskega doma, danes Kulturnega doma Črnomelj, se je 19. in 20. februarja 1944 odvijalo I. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve izvoljene slovenske vlade. Ta dogodek predstavlja ključni mejnik v razvoju slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Občina Črnomelj je s sklepom občinskega sveta leto 2024 razglasila za Leto domovine. S tem želi simbolično častiti prizadevanja naših prednikov v boju za svobodo in narodno samobitnost ter poudariti pomembnost pozitivnega odnosa do lastne domovine in svobode. Letošnje leto bo zaznamovano s številnimi dogodki in prireditvami, ki bodo pripomogli k ozaveščanju o pomembnih mejnikih zgodovine ter opozarjali, da svoboda in obstoj narodov nista samoumevna.
Pomembno zgodovinsko dogajanje je potekalo tudi na območju cele Bele krajine, zato bosta Leto domovine primerno obeležili tudi občini Semič in Metlika. Aktivnosti ob letu domovine se bodo začele s plesnim recitalom "Pleši, Brina," ki ga organizira ZIK Črnomelj.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 8.1.2024