IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Trenutne varnostne in migracijske razmere

Piše: R.K.

Čas objave:
09.04.2024 12:46

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Trenutne varnostne in migracijske razmere ; Tragična smrt osmošolca

SVET NA KRKI

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek sprejel srbskega predsednika Aleksandra Vučića in zatrdil, da je prihodnost Srbije v EU. Prištino in Beograd je pozval, naj opravita vsak svoj del poti in gresta pri normalizaciji odnosov še dlje. Govorila sta tudi o gospodarskem sodelovanju in srbskem nakupu francoskih vojaških letal.

Turčija je napovedala, da bo danes zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. Izvozne omejitve bodo zajele 54 izdelkov, med drugim cement ter gradbene izdelke iz železa in jekla. Ukrep je Turčija sprejela le dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka. Izrael je že napovedal odziv na omejitve.

KRKA DOMA

Notranji minister Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta včeraj obiskala območje Policijske uprave Novo mesto, kjer sta se seznanila s trenutnimi varnostnimi in migracijskimi razmerami. Poklukar je izrazil zadovoljstvo z stabilnim varnostnim položajem na tem območju, vendar pa so se strinjali, da je obremenj enost z migracijami visoka. Kaj pa je na to temo povedal Generalni direktor policije Senad Jušić ?

V Novem mestu se je včeraj razširila vest o tragični smrti osmošolca OŠ Bršljin, ki je bil v soboto hospitaliziran zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic. Žal je v nedeljo umrl. Ta dogodek je vznemiril šolarje, starše in zaposlene na šoli. Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje Novo mesto je podala podrobna navodila vsem, ki so bili v tesnem stiku s šolarjem. Ti so prejeli preventivno zdravilo in navodila o ravnanju. Stiki so po prejetem zdravilu zaščiteni pred okužbo. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki, pa tudi ljudje z okrnjeno odpornostjo. Dovzetnost za bolezen je sicer nizka in se zmanjšuje s starostjo. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, npr. ob uporabi istega jedilnega pribora, posod, kozarcev itd. Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki po navadi sam ne zboli, pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Osrednja informativna oddaja 09.04.2024