Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Tudi občine iz naše regije prijazne mladim

Piše: R.K.

Čas objave:
24.02.2023 12:43

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Tudi občine iz naše regije prijazne mladim; Potrdili letne programe socialnega in zdravsevenega varstva, kulture in športa.

SVET NA KRKI

V turističnih nastanitvenih obratih so januarja našteli 48,5 odstotka več prihodov turistov kot januarja lani. Ustvarili so 780.694 prenočitev, kar je 38 odstotkov več in približno odstotek več kot leta 2020. Turisti so po podatkih statistikov največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Kranjska Gora, Piran in Bohinj.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je prenehala z delom, saj je bolezen covid-19 obvladljiva z obstoječimi sistemi, je povedal nekdanji vodja skupine Mario Fafangel. Ob tem je pojasnil, da zapušča mesto predstojnika centra za nalezljive bolezni, znotraj NIJZ bo prevzel druge naloge.

KRKA DOMA

Inštitut za mladinsko politiko je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije že enajstič podelila certifikat Mladim prijazna občina. Certifikat se podeljuje tistim lokalnim skupnostim, ki zavzeto ustvarjajo svetlo in trajnostno prihodnost mladih. Certifikat Mladim prijazna občina 2022 – 2026 je prejelo šest občin, med njimi tudi tri iz naše regije; Ivančna Gorica, Brežice in Ribnica.Prvo podaljšanje certifikata je med štirimi občinami prejela Občina Črnomelj. S pridobitvijo certifikata se občina, ki se je pri svojem delu na področju mladih sicer že izkazala za uspešno, zaveže, da bo področje mladih še naprej sistemsko urejala in nivo učinkovitosti v štiriletnem obdobju dvignila oziroma ohranila.

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno je na tretji redni seji v tem mandatu med drugim potrdil letne programe socialnega in zdravstvenega varstva, kulture in športa. Sprejeti letni programi so podlaga za objavo razpisov za sofinanciranje programov in projektov ter redne dejavnosti društev in organizacij. Skupaj bo občina na javnih razpisih sicer razdelila 82.000 evrov, od tega za programe socialnega in zdravstvenega varstva ter kulture po 10 tisoč evrov, za programe športa 36.500 evrov, poleg tega pa za programe turizma sedem, kmetijstva 13.500 in za posebne programe pet tisoč evrov. »Zelo pomembno je, da so letni programi sprejeti čim prej, saj so društva aktivna celo leto in jim tako omogočimo, da dobijo del denarja za svoje dejavnosti čim prej. Letošnji znesek je primerljiv z lanskim, v prihodnje pa upamo, da bomo lahko društvom namenili še kak evro več, saj si želimo, da bi imeli občani čim več možnosti za raznoliko aktivno preživljanje prostega časa,« pravi v. d. direktorice občinske uprave Mateja Vrabec, ki je sicer trenutno še zadolžena tudi za družbene dejavnosti. Občinski svet je med drugim potrdil elaborata o oblikovanju cene izvajanja storitev javne službe oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode ter storitve povezane z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami na območju občine. Potrdili so tudi nove, višje cene vrtca – in sicer za 1. starostno obdobje 11,60-odstotno povišanje, za drugo starostno obdobje 14,03-odstotno povišanje in za kombinirani oddelek 15,94-odstotno povišanje.

Osrednja informativna oddaja, 24.2.2023