stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Brežicah dodatna sredstva za sanacijo po neurjih

Piše: R.K.

Čas objave:
23.08.2023 13:11

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Brežicah dodatna sredstva za sanacijo po neurjih; Rdeči križ Novo mesto pomagal 179 otrokom; Popljuvala ribiškega čuvaja.

SVET NA KRKI

Po ujmi 4. avgusta še vedno ni v celoti odprta koroška železniška proga, kot imenujejo progo od Maribora do Prevalj oz. do meje z Avstrijo. Trenutno je odprta do Podvelke, danes zvečer jo bodo predvidoma odprli do Dravograda, do Prevalj pa predvidoma do 3. septembra. Škode je za več milijonov evrov, so za STA pojasnili na Slovenskih železnicah.

V Zgornje Savinjski dolini je po poplavah trenutno največji problem čiščenje strug in zadrževalnikov. Občinam v ta namen primanjkuje težke mehanizacije, brez katere ne bodo mogli urediti pretočnosti vodotokov in prevoznosti cest. Zato nekateri zgornjesavinjski župani iščejo pomoč pri različnih podjetjih in opozarjajo, da so prepuščeni sami sebi.

KRKA DOMA

Julijsko neurje in avgustovske poplave so v brežiški občini povzročile veliko škode na zemljiščih, stavbah, javni infrastrukturi in vodotokih. Občina Brežice bo za pokrivanje stroškov nujnih sanacij z odlokom zagotovila 175.000 evrov iz sklada proračunske rezerve. To so soglasno potrdili tudi občinski svetniki. Sredstva bodo dodeljena v skladu s sprejetim Odlokom o zagotovitvi sredstev za najnujnejšo odpravo posledic neurja s točo in poplav v juliju, avgustu 2023 v občini Brežice na podlagi poročila Civilne zaščite občine Brežice o dejansko nastalih stroških. Sprejeti odlok zajema stroške za financiranje nujnih intervencijskih ukrepov, ki jih izvaja Civilna zaščita občine Brežice, najnujnejše sanacije škode na cestah, nastalih stroškov posredovanja gasilskih združenj s stroški popravil uničene opreme in stroškov najnujnejše sanacije škode na objektu Osnovne šole Artiče. Skladno z napovedanimi ukrepi Vlade bo Občina Brežice v primeru možnosti refundacije stroškov iz proračuna države le-te povrnila, zaradi nujnosti ukrepov pa s sprejetim Odlokom brežiška občina zagotavlja pogoje za hiter odziv in takojšne aktivnosti. Občina Brežice že več let zapored zagotavlja proračunska sredstva, ki jih preko javnega razpisa dodeljuje fizičnim osebam za pomoč ob nepredvidenih dogodkih. Tako lahko vsi prizadeti posamezniki zaprosijo za podporo, ki ni vezana na socialni status. Ob tem pa sprejetje predlaganega Odloka ne bo imelo dodatnih finančnih posledic za proračun, saj so namenska sredstva v proračunu že zagotovljena.

Na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto so tudi letos, že 22. Leto po vrsti, pomagali pri nakupu šolskih potrebščin. Pomoč v obliki bonov za nakup šolskih potrebščin je prejelo 179 otrok iz družin, ki so sicer prejemnice njihovih pomoči in učencev ter dijakov, katerih starši so njih zaprosili za bone za šolske potrebščine. Vrednostne bone so učenci od 1. do 6. razreda prejeli v vrednosti 60 evrov, učenci zadnje triade ter dijaki pa po 80 evrov, ki jih lahko vnovčijo v Mladinski knjigi. Skupna vrednost pomoči znaša 12.520 evrov, ki so jo zagotovili tudi z akcijo zbiranja sredstev Nisi sam pri nakupu šolskih potrebščin in iz Sklada za pomoč ljudem v stiski.

Novomeški policisti danes poročajo o torkovem incidentu, ko je ribiški čuvaj pri izlivu bršljinskega potoka v Krko zalotil mladoletnika, ki je lovil ribe brez dovolilnice. V postopek se je vmešala njegova 41-letna mama iz okolice Novega mesta, ribiškega čuvaja popljuvala, vlekla za majico stran in mu grozila. S tem si je prislužila kazensko ovadbo. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, bodo 41-letnico kazensko ovadili zaradi suma preprečitve uradnega dejanja. Napisali pa bodo tudi plačilni nalog zaradi kršitve javnega reda in miru, in sicer 25-letnici iz Škocjana, ki se je omenjeni mami mladoletnika pridružila pri nedostojnem vedenju do ribiškega čuvaja.