profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Mirni Peči bodo gradili sekundarno vodovodno omrežje

Piše: R.K.

Čas objave:
01.06.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Mirni Peči bodo gradili sekundarno vodovodno omrežje; Pisarna lokalne blaginje začenja z delom; Janez Doltar novi v.d. direktorja urada za narodnosti.

SVET NA KRKI

Po dokaj mokrem in hladnem maju se danes začenja meteorološko poletje. V prvih poletnih dneh se obeta nekoliko toplejše vreme, izrazito visokih temperatur pa ne bo. Tudi kakšnega vročinskega vala še ni na vidiku, je za STA povedal vremenski prognostik Blaž Šter. Dolgoročne napovedi sicer kažejo, da naj bi bilo letošnje poletje nadpovprečno vroče.

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je aprila znašala 6,5 odstotka, kar je za 0,1 odstotne točke manj kot marca in 0,2 odstotne točke manj kot aprila lani. V EU je bila s 6,0 odstotka enaka kot marca in za 0,1 odstotne točke nižja kot aprila 2022, je danes objavil Eurostat.

KRKA DOMA

Včeraj se je na Gubčevi ulici 15 v Novem mestu odprla Pisarna lokalne blaginje. Slavnostno sta jo odprla novomeški župan Gregor Macedoni in podžupanja Sara Tomšič. Pisarna bo občankam in občanom na voljo za pomoč in svetovanje pri različnih življenjskih izzivih iz socialnega in zdravstveno-varstvenega področja. Na enem mestu povezuje požrtvovalne akterje iz javne, nevladne in zasebne sfere z namenom, da dosežejo več posameznikov, ki potrebujejo pomoč in podporo. Predvsem želijo občane opolnomočiti za iskanje rešitev, dvigniti stopnjo njihove informiranosti in vplivati na to, da si s pomočjo organizacij, ki delujejo na novomeškem, dvignejo kakovost svojega življenja.

Mirnopeški župan Andrej Kastelic je z grosupeljskim podjetjem Komunalne gradnje podpisal pogodbo za gradnjo občinskega sekundarnega vodovodnega omrežja. Gre za nadgradnjo kohezijskega medobčinskega projekta oskrbe Suhe krajine s pitno vodo oz. hidravličnih izboljšav, ki bo brez davka stala nekaj manj kot dodatni poldrugi milijon evrov. Z izgradnjo sekundarnih vodov bodo na javno vodovodno omrežje priključili dodatnih 150 gospodinjstev s približno 450 prebivalci. Ker gre za veliko naložbo, ki jo občina ne zmore v enem letu, bodo etapno do konca leta 2026 omenjeno omrežje zgradili v naseljih oz. vaseh Postaja in Golobinjek ter na severnem višinskem območju te dolenjske občine. Skupaj bodo zgradili nekaj več kot osem kilometrov sekundarnega vodovodnega omrežja. V izboljšanje občinske vodooskrbe je sicer zadnja leta vložila skupaj nekaj več kot pet milijonov evrov. Od novega projekta pa si obetajo približno 96-odstotno pokritost občine z javnim vodovodnim omrežjem in vodne izgube, ki bodo manjše od ene petine.

Vlada je na včerajšnji seji razrešila dolgoletnega direktorja urada vlade za narodnosti Stanka Baluha in kot v. d. na njegovo mesto imenovala Janeza Doltarja. Doltar je kot v. d. imenovan do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev. Do zdaj je bil med drugim zaposlen na Mestni občini Novo mesto, kjer je najprej opravljal delo na področju stavbnih zemljišč, zadnja leta pa na področju romske tematike. Bil je tudi predsednik komisije za integracijo romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih 1.6.2023