stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Novem mestu prva Srcu prijazna knjižnica v Sloveniji

Piše: R.K.

Čas objave:
24.07.2023 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Knjižnica Mirana Jarca je prva Srcu prijazna knjižnica v Sloveniji; Voda reke Krke odlične kakovosti in primerna za kopanje.

SVET NA KRKI

Agencija RS za okolje je za sever Slovenije za popoldne izdala oranžno vremensko opozorilo pred močnejšimi krajevnimi nevihtami. Opozorilo za severozahod države velja od 19. ure, za severovzhod pa od 18. ure. Lokalno so možni močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel, ob hudourniških vodotokih pa so možne poplave, opozarja.

Inšpektorat za delo je odkril nov primer izkoriščanja tujih delavcev, in sicer v podjetju Alumero iz Slovenske Bistrice. V podjetju, ki izdeluje aluminijske profile in konstrukcije, so najemali ukrajinske delavce preko posrednikov, ne da bi preverili zakonitost dokumentov o njihovi napotitvi. Izdali so za blizu 40.000 evrov glob.

Jeseniški policisti so v nedeljo zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasegli osebni avtomobil, ki ga je vozil 13-letnik v spremstvu očeta. Policisti zoper zakonitega zastopnika otroka vodijo prekrškovni postopek, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

KRKA DOMA

V knjižnici Mirana Jarca so se odločili za nakup sodobnega defibrilatorja, ki reševalca zvočno usmerja pri uporabi. Nameščen je na zunanjo steno knjižnice levo od glavnega vhoda v knjižnico in je tako dostopen 24 ur dnevno. Poleg izposoje knjig si je novomeška knjižnica kot eno temeljnih nalog zadala spodbujanje različnih vrst pismenosti, med njimi tudi zdravstvene. Knjižnica je že pred leti vzpostavila Zdravstveni kotiček, kjer obiskovalci najdejo številne koristne informacije s področja medicine in zdravega načina življenja, pred kratkim pa je kot prva med slovenskimi knjižnicami pridobila certifikat Srcu prijazna knjižnica. Certifikat bodo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto slavnostno prevzeli 28. septembra, na predvečer svetovnega dneva srca, ko bodo v knjižnici potekale različne dejavnosti na temo zdravega načina življenja, zlasti zdravja srca in ožilja. V sklopu postopka pridobivanja certifikata je novomeška knjižnica o pravilni uporabi defibrilatorja in postopkov prve pomoči ob srčnem zastoju izobrazila vse zaposlene. Zaposleni so pridobili tudi odprti dostop do iHELP mobilne aplikacije za hitrejše alarmiranje ter nudenje prve pomoči. S pridobljenim certifikatom bo knjižnica tako zaposlenim kot obiskovalcem knjižnice nudila letna izobraževanja prve pomoči in rokovanja z defibrilatorjem, del izobraževanj pa bodo namenili tudi spodbujanju zdravega načina življenja in gibanja oz. preprečevanju nastanka bolezni srca in ožilja.

Vzorčenje Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano in splošna ocena stanja reke Krke sta pokazala, da je reka Krka primerna za kopanje, kakovost vode pa je odlična. V Novem mestu so vzorčili na Brodu, Loki in v Mačkovcu, rezultati so pokazali odlično kakovost vode, kljub temu pa se je potrebno držati priporočil, da vode ne smemo piti ali je uporabljati za pripravo hrane. Po kopanju se priporoča tudi prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.