stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V SB Novo mesto stavkajo vsi, razen enega oddelka

Piše: R.K.

Čas objave:
06.02.2024 13:03

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Četrti teden stavke zdravnikov: v Novem mestu stavkajo vsi, razen enega oddelka; Ob strugi Težke vode se nadaljuje izgradnja večnamenske poti; Mestna občina Krško je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo pokritega plavalnega bazena.

SVET NA KRKI

Policisti nadaljujejo s preiskavo ponedeljkovega dogodka, ko je moški na ljubljanskem mestnem avtobusu huje poškodoval žensko. V izjavi za medije so pojasnili, da je 39-letno žensko na avtobusu z nožem zabodel njen bivši 42-letni zunajzakonski partner. Osumljenec je še vedno v pridržanju policije in je osumljen kaznivega dejanja poskusa uboja.

V EU ima minimalno plačo 22 od 27 držav. Najvišjo, več kot 2000 evrov bruto, prejemajo delavci v Luksemburgu, na Irskem, Nizozemskem in v Nemčiji, najnižjo, manj kot 500 evrov bruto, pa v Bolgariji. V Sloveniji je minimalna plača za letos določena pri 1254 evrov bruto, s tem pa je osma najvišja v uniji.

KRKA DOMA

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vstopa v četrti teden splošne stavke. Potek stavke se sicer v zadnjem času ni bistveno spremenil, drugače pa bo marca, ko v veljavo stopijo številni preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. V SB Novo mesto po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavka poteka dobro. "Stavke se zdravniki udeležujejo množično, pridružili so se ji praktično vsi, razen enega oddelka," je povedal. Soglasja za nadurno delo je po zadnjih podatkih vodstva novomeške bolnišnice preklicalo 99 od 228 zdravnikov, kar je 45 odstotkov vseh zdravnikov. Po Kostićevih besedah je omenjeni delež dejansko višji in med specialisti dosega okoli 60 odstotkov. Podatek o 45 odstotkih namreč vključuje tudi tiste, ki nadurnega dela dejansko ne izvajajo, saj ne opravljajo dežurstev in se ne vključujejo v neprekinjeno zdravstveno varstvo, je povedal. Preklic soglasij bo aktiviran s 1. marcem, kar bo po besedah Kostića pomenilo, da bo odpadlo od 30 do 40 odstotkov vseh storitev. To se bi najbolj poznalo na najbolj kritičnih deloviščih, kot so anestezija in intenzivna terapija. Napoved direktorice SB Novo mesto Milene Kramar Zupan, da bo zdravnikom, ki so preklicali soglasja za nadurno delo, bolnišnica preklicala soglasja za delo drugje, pa komentira z besedami, da bi bilo to nezakonito. Povedal je, da če nekdo opravi vse, kar mora po pogodbi opraviti v javnem zavodu, potem ni pravne podlage, da bi se takšnemu zdravniku vzelo soglasje za delo pri drugemu delodajalcu. Kostić dodaja, da je pri tem treba vedeti, da je ta drugi delodajalec pogosto drugi javni zavod. Odločitev Fidesa in vlade, da od petka pogajanj javno ne komentirajo, pa Kostić, ki je tudi sam član stavkovnega odbora, pripisuje dogovoru in želji obeh straneh, da vložijo maksimalne napore v to, da najdejo skupno rešitev.

Ob strugi Težke vode se nadaljuje izgradnja večnamenske poti. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik uprave podjetja Kostak Miljenko Muha sta podpisala pogodbo za ureditev druge etape večnamenske poti ob Težki vodi. Pot za kolesarje in pešce, ki v prvi etapi povezuje mestno jedro preko Julijine brvi z mostičem na Lebanovi ulici, se bo od tu v prihodnje navezala na državno cesto v Šmihelu. Dela na 350-metrskem odseku bodo zaključena do konca poletja, sredstva za izgradnjo poti, sočasno ureditev kanalizacije in javne razsvetljave v višini skoraj 370 tisoč evrov pa bo prispevala Mestna občina Novo mesto. 

Mestna občina Krško je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo pokritega plavalnega bazena. Ta bo zrasel v športnem parku pri Stadionu Matije Gubca. Naložba je ocenjena na nekaj več kot 12 milijonov evrov, od tega bodo 4,5 milijona zagotovili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Po dolgoletnih zapletih s starejšim bazenom, ki je bil zaradi tehničnih težav zaprt, številni navdušenci nad vodnimi športi v občini pa so ostali brez osnovnih pogojev za trenine, bo novi kompleks vključeval dva bazena, večnamenski dvorani, bar, parkirišča in park. Gradnja, ki naj bi začela po pridobitvi gradbenega dovoljenja do konca leta, obljublja preporod vodnih športov v Krškem.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 6.2.2024