nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Šentjerneju se je končala dirka KIDS TOUR OF SLOVENIA

Piše: R.K.

Čas objave:
03.07.2023 15:47

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Končala se je peta dirka KIDS TOUR OF SLOVENIA ; v Novem mestu se je zaključil 18.tabor MORS.

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je začel kampanjo ozaveščanja delodajalcev in delavcev o pomenu zaščite pred UV-sevanjem in visokimi temperaturami pri delu na prostem. Dolgotrajna izpostavljenost soncu je eden od najpomembnejših dejavnikov za razvoj kožnega raka, za to boleznijo vsako leto zboli več kot 3000 ljudi, od tega za najnevarnejšo obliko melanomom več kot 600 Med drugim so opozorili na pomen varovalne opreme pri delu na soncu in na druge prilagoditve delovnih mest.

Arheologi Koroškega pokrajinskega muzeja so med izkopavanji na Javorniku na Ravnah na Koroškem, kjer je bila po dosedanjih ugotovitvah najstarejša znana poselitev na Koroškem, našli tudi vzorce prosa. Analiza je pokazala, da je najstarejši vzorec iz konca 14. oziroma 13. stoletja pred našim štetjem. To je tako najstarejše znano proso v Sloveniji.



V Šentjerneju se je končala dirka KIDS TOUR OF SLOVENIA. V trodnevni mednarodna kolesarska dirka so se tekmovalci razvrstili v 4 kategorije, namenjena pa je bila predvsem deklicam in dečkom ter mlajšim mladinkam in mladincem. Letošnja je bila že 5. izvedba mednarodne etapne dirke, prvič pa je bila organizirana leta 2018, takrat še pod imenom Dirka po Dolenjski. V njej je sodelovalo 350 kolesark in kolesarjev iz enajstih držav. Dirka s štirimi etapami se je odvijala po Dolenjskih Toplicah, Novem mestu Kostanjevici na Krki ter končala v Šentjerneju. Tradicionalno se je začela v Dolenjskih toplicah na progi od Podturna do Baze 20, v soboto sta sledili dve etapi z vožnjo na čas in krožno dirko, zaključila pa se je z kraljevsko etapo v Šentjerneju. Letošnja dirka je bila podprta tudi s strani Fundacije Primoža Rogliča, kar si pripisujejo v velik ponos. V posameznih etapah so člani kolesarskega kluba Adria mobil zmagali, osvojili štiri srebrne in eno bronasto medaljo. Maji Vurušić je kjub težki konkureci uspelo stopiti na oder ter se z zmagama v zadnjih dveh etapah zavihteti pod sam vrh zmagovalnega odra, na 2. mesto.

V Novem mestu se je zaključil že 18. tabor MORS. Ministrstvo za obrambo skupaj s Slovensko vojsko organizira poletni tabor MORS, ki je namenjen še ne polnoletnim dijakom, ki si želijo pobližje spoznati vojaški poklic. Letos je tabor na dveh lokacijah – v Bohinjski Beli in v Novem mestu. Zaradi velikega zanimanja se je letos odpravila omejitev števila udeležencev na taborih. Tako je na Bohinjski Beli 245 mladih, v prvi skupini v Novem mestu je bilo 92, v prihajajočem tednu, ko s taborom začne še druga skupina, pa jih bo v Novem mestu še 143. Tabor je za udeležence brezplačen, traja pa 6 dni. V taboru usvojijo različne veščine, spoznajo se s pravili vojaškega življenja, urijo se v preživetju v naravi, osnovah prve pomoči, predstavijo se različne enote Slovenske vojske, če razmere dopuščajo imajo tudi možnost poleta s helikopterjem. Tabor MORS so zaključili v soboto z dnevom za starše, ko so jim po vojšnicah prikazali stvari, ki so se jih naučili skozi celih 6 dni. Tudi v Novem mestu je ob zaključku tabora udeležence nagovoril minister Marjan Šarec, ki je namenil vzpodbudne besede o vrednotah, ki jih v današnji družbi primanjkuje.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih, 3.07.2023