stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Šentjerneju za okoli štiri milijone naložb

Piše: R.K.

Čas objave:
09.08.2022 12:02

V današnji oddaji Krka ob enih: Na Šentjernejskem letos za približno štiri milijone evrov naložb; Grozil policistoma in poškodoval službeno vozilo

SVET NA KRKI

Domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi od 30. junija nimajo več pravne podlage za izplačilo dodatka za zaposlene za delo v sivi in rdeči coni, čeprav se pogoji za delo in način dela niso spremenili, izpostavlja skupnost socialnih zavodov. Vlado poziva, da zagotovi izplačilo dodatka za delo v posebnih pogojih.

Zavod za gradbeništvo Slovenije bo v začetku septembra v Logatcu odprl nov požarni laboratorij. Po navedbah zavoda bo šlo za največji in edini tovrstni objekt v tem delu Evrope, ki bo omogočil nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju preizkušanja požarnih lastnosti materialov in konstrukcij. Gradnja laboratorija, ki bo na skoraj 3500 kvadratnih metrih površine zavodu zagotavljal zmogljivosti za testiranje požarne odpornosti proizvodov slovenske in tuje industrije, se je začela spomladi 2020. Objekt ima dve veliki peči, pripadajočo čistilno napravo in ostalo sodobno opremo za testiranje preizkušancev od mikro ravni do velikosti 4 krat 8 metrov.

KRKA DOMA

Gospodarsko vse bolj opazna Občina Šentjernej se z dobrimi 7000 prebivalci uvršča med manjše slovenske občine. Pri povprečni bruto plači se Šentjernejčani regijsko uvrščajo na drugo mesto oz. takoj za Mestno občino Novo mesto, je župan Jože Simončič poudaril na novinarski konferenci ob bližajočem se občinskem prazniku.V tej razvojno naravnani občini sicer rasteta število prebivalcev in priseljencev, je povedal župan Jože Simončič. V Občini Šentjernej je število občanov v zadnjih desetih letih zraslo za približno 600. V vrtec je vpisanih 410 otrok, osnovno šolo pa obiskuje 780 šolarjev. Med naložbami, ki občino čakajo v drugi polovici leta, je navedel nadaljevanje ureditve cestne in komunalne infrastrukture v Dolenji Stari vasi, dokončno ureditev obzidja, parkirišč in dovozne ceste za pokopališče v Gradišču pri Šentjerneju, asfaltiranje dotrajanih lokalnih cestnih odsekov in občinskih javnih poti, dokončanje celovite energetske prenove občinskih javnih zgradb, ureditev cestne in komunalne infrastrukture v Dolenjem Maharovcu ter druga manjša naložbena vzdrževalna dela pri cestni in komunalni infrastrukturi. Župan je opozoril tudi na dve večji naložbi. Prva je gradnja nadomestnega mostu prek Krke v Mršeči vasi, ki naj bi po županovi oceni stala približno 2,5 milijona evrov. Gradbeno dovoljenje za most so že zagotovili, graditi pa bi lahko začeli konec leta. Občina bi rada projekt nadomestnega mostu, ki se vleče od zaprtja starega odsluženega mostu leta 2014, končala do konca prihodnjega leta. Pri tem poleg lastnih računa tudi na morebitna razpisna sredstva ali zadolžitev. Druga večja naložba bo gradnja športne dvorane ob Osnovni šoli Šentjernej. Po grobih ocenah naj bi ta stala od 2,5 milijona do 3,5 milijona evrov. Zanjo še pripravljajo potrebno dokumentacijo, bolj točna višina naložbe pa bo znana po izdelavi finančne konstrukcije. Z gradnjo nameravajo začeti marca ali aprila prihodnje leto, je dodal župan. V avgustu občina Šentjernej načrtuje 16-dnevni prireditveni niz Jernejevo 2022. Ta bo potekal med 13. in 28. avgustom, v Šentjerneju pa ga pripravljajo nekaj več kot 25 let.

Policisti so včeraj zvečer v okolici Šentjerneja ustavili 21-letnega voznika osebnega avtomobila in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Ker je skušal pobegniti, so uporabili prisilna sredstva in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Ves čas se je upiral, policistom grozil, da jih bo ubil, med prevozom pa poškodoval vozilo policije. Med interveniranjem sta bila dva policista lažje poškodovana. Kršitelj je imel v litru izdihanega zraka 0,90 miligramov alkohola, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Zoper osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Moški je napadel policiste že julija in enega brcnil, drugega pa ugriznil. Tudi takrat je vozil pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Osrednja informativna oddaja, 9.8.2022