stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Prvi brivsko-frizerski salon v Sevnici bo kulturni spomenik

Piše: R.K.

Čas objave:
25.05.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Slovenska policija je aretirala več deset članov slovenskega dela mednarodne kriminalne združbe, imenovane Kavački klan. Kriminalna združba, ki izvira iz Črne gore, je trgovala z drogo in orožjem.

Pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku poteka od danes do konca maja tradicionalni Evropski teden boja proti raku. Letos opozarjajo na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka. V prihodnjem šolskem letu bodo lahko prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki.

KRKA DOMA:
V Sevnici se bodo letos lotili ureditve brivsko-frizerskega salona z začetka prejšnjega stoletja na tamkajšnjem Glavnem trgu, ki ga želijo ohraniti in zaščititi kot kulturno dediščino. Naložba, ki jo bo denarno podprla tudi država, naj bi z vsemi konservatorsko-restavratorskimi posegi stala okoli 60 tisočakov. Gre za prvi frizerski salon v Sevnici, ki ga je leta 1900 na tedanjem naslovu ustanovil Dragotin Karl Kreutz. Pri obnovi bodo dali poudarek na ohranitvi lesenih delov salona, očistiti in zaščititi želijo izvirne površine salona ter ohraniti izvirno gradivo, tehnologijo, znanje in veščine. Kot pojasnjujejo, gre za ohranitev redke zbirke, ki bo omogočila vpogled v stare obrtne veščine in znanja.

V Šentrupertu bodo podelili koncesijo v zdravstvu in za vzdrževanje cest. Trebanjski zdravstveni dom jim namreč te storitve ne more zagotavljati, ker nima ne kadra in ne lastnega prostora v tej občini. Prav tako so se odločili za podelitev koncesiji za vzdrževanje cest. Za vzdrževanje občinskih cest bo razpis za koncesijo objavljen predvidoma do poletja. Razpis za zdravnika koncesionarja, ki bo lahko imel ambulanto v prostorih nekdanje pošte, pa bo občina objavila prihodnji mesec. V Šentrupertu upajo in si želijo, da bi ambulanta začela delovati že z novim letom.


Lokalna akcijska skupina Stik, ki pokriva območja Suhe krajine, Temeniške doline in Dolenjskih Toplic, je končala štiri od petih projektov osveščanja, spodbujanja izobraževanja, zaposlovanja in medgeneracijskega povezovanja. Projekt BA-ČI je povezal tradicijo klekljanja z zgodbo in podobo slovenskega misijonarja in jezikoslovca Barage, ki se je rodil v Mali vasi pri Dobrniču. Cilj skupine je vključevanje in izobraževanje mladih, žensk, Romov in drugih ranljivih skupin, sicer pa so s svojimi petimi projekti zagotovil dve novi delovni mesti, izdali zbornik literarnih črtic, poskrbeli za mobilno drsališče in izobraževalne programe.

Osrednja informativna oddaja, 25.5.2021

Krka ob enih