franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Včeraj najbolj vroč dan letošnjega poletja

Piše: R.K.

Čas objave:
18.07.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Včeraj najbolj vroč dan letošnjega poletja; Skladateljska nagrada jazzon 2023 pianistu Maticu Štembergerju; V Kolpi pri Vinici se je utopil 55-letni moški.

SVET NA KRKI

Na plažo na zahodu Avstralije je v nedeljo naplavilo ogromen valjasti predmet, ki meri dva metra. Pristojni organi ga obravnavajo z dobro mero previdnosti in ljudi pozivajo, naj se mu ne približujejo. Policija je sprožila preiskavo o njegovem izvoru, avstralska vesoljska agencija pa je danes namignila, da bi lahko šlo za ostanke vesoljske nosilne rakete.

Število delovno aktivnih oseb se je maja povečalo četrti mesec zapored. Glede na april je poraslo za 0,1 odstotka, glede na maj lani pa za 1,5 odstotka na 934.111. Povečanje je bilo najizrazitejše v gostinstvu, kjer so na mesečni rasti zabeležili enoodstotno rast, je danes objavil državni statistični urad.

KRKA DOMA

Včeraj je bil najbolj vroč dan letošnjega poletja v Sloveniji. V naši jugovzhodni regiji je bilo najbolj vroče. V Dobličah pri Črnomlju se je ogrelo do 37,2 stopinje Celzija, tudi v Metliki je bila podobna temperatura, na Dolenjskem so izmerili okoli 36 stopinj, v Ljubljani stopinjo manj, je povedal dežurni meteorolog na Arsu Blaž Šter. Ponekod so imeli tudi tropsko noč. Agencija za okolje je izdala opozorilo pred neurji za danes zvečer. Lahko pričakujemo močnejša neurja z debelo točo, močnim vetrom in nalivi. Tudi jutri popoldne nas čakajo močnejše nevihte.

Skladateljsko nagrado Jazzon, ki jo bodo na 23. mednarodni jazzovski delavnici s festivalom Jazzinty v Novem mestu podelili avgusta, je strokovna komisija za skladbo Catharsis dosodila pianistu Maticu Štembergerju. Drugo mesto je pripadlo skladbi Scapegoat Gala Goloba in tretje skladbi Bandulf Cantrip Luke Zabrica. Na natečaj se je prijavilo 16 mladih jazzovskih ustvarjalcev. Komisija je ocenjevala kakovost in razvoj tematskega materiala, izvirnost ter svežino skladbe, njeno koherentnost in obvladovanje osnovnih kompozicijskih parametrov. Po mnenju komisije so na natečaj prispele skladbe pokazale veliko pestrost in raznolikost, hkrati pa drzne avtorske ideje in visoko izvajalsko raven. Kakovost prispelih skladb se iz leta v leto krepi, opazen pa je tudi močan vpliv mednarodnih glasbenih smernic. Zmagovalcu skladateljske nagrade Jazzon 2023 bodo poleg denarne nagrade 1000 evrov omogočili celodnevno snemanje v studiu Lotos Music, Štembergerju pa se bo lahko s svojo zasedbo in s samostojnim koncertom predstavil na letošnjem festivalu Jazzinty.

V Kolpi na območju Vinice se je v ponedeljek utopil 55-letni moški. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo Mesto, so bili v ponedeljek popoldan obveščeni, da na obrežju reke Kolpe na območju Vinice občani oživljajo moškega. Oživljali so ga tudi reševalci, vendar je kljub temu umrl. O dogodku sta bila obveščena tudi preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka, zdravnica pa je odredila sanitarno obdukcijo, na podlagi katere bo ugotovljen vzrok smrti, so zapisali v sporočilu. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil, o ugotovitvah pa bodo seznanili pristojno tožilstvo, so še navedli.