stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Vroč november

Piše: R.K.

Čas objave:
02.11.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Padli temperaturni rekordi, V hudi prometni nesreči življenje izgubil kolesar, LOKALNE VOLITVE 2022: V Kočevju sedem kandidatov za župana.

SVET NA KRKI

V UKC Ljubljana izvajajo novo metodo vstavljanja srčne zaklopke, ki predstavlja nov mejnik pri zdravljenju srčnih bolnikov. Pri tej metodi namreč ni potrebna uporaba naprave za zunajtelesni krvni obtok, operacija pa poteka prek manjše rane na levi strani prsnega koša. Nedavno so uspešno opravili tudi prvi implantaciji te zaklopke.

Ajdovski podjetnik Ivo Boscarol je Gasilski zvezi Slovenije nakazal 1,47 milijona evrov. Kot je zapisal v današnjem sporočilu za javnost, je s tem izpolnil javno obljubo, dano ob velikem požaru na Krasu letos julija. Takrat je napovedal, da bo prostovoljnim gasilcem doniral toliko sredstev, kot jim bo izplačala vlada.

KRKA DOMA

Letošnje praznike je zaznamovalo nenavadno toplo vreme. Na številnih merilnih mestih po Sloveniji od sredine 20. stoletja 1. novembra še ni bilo tako toplo kot včeraj popoldne. Ponekod je bil tako prejšnji rekord za november presežen za več kot stopinjo Celzija, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Najtopleje je bilo na jugovzhodu. Najvišjo temperaturo v novembru so izmerili v Metliki, in sicer 9. novembra 2015, ko so termometri pokazali 25,6 stopinje Celzije. Včeraj je bila ta temperatura presežena na vsaj štirih merilnih mestih v Sloveniji. Na merilni postaji Dobliče pri Črnomlju so tako izmerili 26,2 stopinje Celzija, kar je tudi stopinjo več od prejšnje najvišje izmerjene temperature na tem mestu. V Osilnici so izmerili 26,1 stopinje, v Metliki in Novem mestu pa po 25,7 stopinje. Na veliko merilnih mestih se tudi presegli prejšnje izmerjene temperaturne rekorde v novembru.

V torek nekaj po 16. uri so bili policisti obveščeni o hudi prometni nesreči na regionalni cesti med Srebrničami in Potokom. Novomeški policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in po prvih ugotovitvah je 71-letna voznica peljala iz smeri Srebrnič proti Potoku. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča je trčila v kolesarja, ki je v pravilno peljal v isti smeri ob desnem robu vozišča. 53-letni kolesar je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Policisti okoliščine še preiskujejo, zoper povzročiteljico nesreče bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo. Na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto je letos v prometnih nesrečah življenje izgubilo devet ljudi (osem v enakem obdobju lanskega leta). Med žrtvami prometnih nesreč letos izstopajo ranljivejši udeleženci v prometu. Življenje so izgubili trije pešci, kolesar, motorist in potnica na motorju ter voznik traktorja, voznik kombija in voznik osebnega avtomobila.

LOKALNE VOLITVE 2022

V občini Kočevje, ki jo od leta 2010 vodi župan Vladimir Prebilič, je kandidature za župansko mesto vložilo osem kandidatov. Poleg Prebiliča tudi nekdanji direktor Slovenskih državnih gozdov Robert Tomazin ter podžupan in direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir, ki pa jo je pozneje umaknil. Tako je kandidatov v Kočevju sedem, poleg Prebiliča in Tomazina še Renata Turk ki jo podpira Gibanje Svoboda, Peter Ješelnik s podporo SD, Božidar Peteh s podporo NSi), Grega Mavrin ki ga podpira SNS in Janko Veber, ki ga podpira Sloga. Za volitve v občinski svet je vloženih sedem kandidatnih list. V kočevski občini volijo tudi enega romskega svetnika, za kar se potegujeta dva kandidata.

Osrednja informativna oddaja, 2.11.2022