profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Za porušeno cerkev sv. Jakoba verjetno ni več rešitve

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.08.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da so sinoči objavili novo različico mobilne aplikacije za preverjanje izpolnjevanja pogojev PCT. Ta z odčitavanjem QR kode evropskega digitalnega potrdila uporabniku posreduje podatek o izpolnjevanju PCT pogoja, odčita se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe.

V japonski Hirošimi so se danes z minuto molka spomnili napada z atomsko bombo pred 76 leti ob koncu druge svetovne vojne, ki je razdejala mesto in terjala okoli 80.000 življenj.

KRKA DOMA:
Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je zrušila ob lanskem potresu na Hrvaškem močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja. Cerkev so nameravali letos sanirati. Ker je bila močno poškodovana in razpokana, so jo že lani prenehali uporabljati, sami pa so njeno območje zavarovali in omejili dostop. Cerkev ni spomeniško zaščitena in proti posledicam potresa ni bila zavarovana, zanjo pa zdaj verjetno ni več rešitve.

Občina Metlika in izbrani izvajalec, črnomaljsko podjetje TGH, sta podpisala pogodbo za gradnjo dvoetažnega prizidka Osnovne šole Podzemelj. Naložba bo skupaj z davkom stala nekaj manj kot 820.000 evrov, projekt bo sofinanciralo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Dela bodo začeli v drugi polovici avgusta, končati pa jih nameravajo do maja prihodnje leto. Gre sicer za gradnjo prizidka v dveh etažah na južnem robu zdajšnjega šolskega poslopja, v katerem bodo tri učilnice za prvo triado s pripadajočimi pomožnimi prostori oz. z garderobami, sanitarijami, kabinetom in večnamenskim prostorom.

Tudi v nadaljevanju avgusta in že ta konec tedna na policiji pričakujejo močno povečan promet. Da se prometna varnost ne bi poslabšala, bo policija na avtocestah in ostalih cestah v smeri mejnih prehodov angažirala dodatne policiste. Izmene bodo okrepili tudi na mejnih prehodih. Ob tem priporočajo uporabo manj obremenjenih prehodov in vnaprejšnjo pripravo vseh dokumentov. Tako se bodo tudi postopki na meji in čakalne dobe skrajšali.

Osrednja informativna oddaja, 6.8.2021

Krka ob enih