stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Za ustanovitev medresorskega delovnega telesa za romska vprašanja

Piše: R.K.

Čas objave:
26.09.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Jugovzhodni župani za ustanovitev medresorskega delovnega telesa za romska vprašanja; Slovesnost v spomin medvojnega reševanja zavezniških letalcev; Nov sodoben čebelnjak pod Gorjanci.

SVET NA KRKI

Predsednik Borut Pahor bo skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon danes v New Yorku uradno predstavil kandidaturo Slovenije za članstvo v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2024-2025. Pred tem bo župniku slovenske cerkve sv. Cirila v New Yorku Martinu Krizologu podelil medaljo za zasluge.

Slovenska policija bo ta teden skupaj s predstavniki Slovenskih železnic sodelovala v mednarodni preventivni akciji Railpola - evropskega združenja policij. Z akcijo želijo dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov in s tem izboljšati varnost v železniškem prometu, so sporočili policisti.

KRKA DOMA

Novomeški župan Gregor Macedoni v pismu, ki ga je poslal premierju Robertu Golobu ocenjuje, da zadnji tragični obračun v Brezju, ko je bil v strelskem obračunu ubit 22-letnik, pomeni nov krut opomnik, da si romska problematika v jugovzhodni Sloveniji zasluži konkretno medresorsko obravnavo na državni ravni. Tak pristop je po njegovih navedbah v mandatu prejšnje vlade že prinesel "utemeljen predlog nujno zakonodajnih sprememb, ki predstavljajo osnovo za zaustavitev negativne spirale in ob katerem bi morali v Sloveniji preseči politične delitve in pokazati demokratično zrelost". Ob tem obžaluje, da je bil del predlogov, ki ga je pripravila delovna skupina za romsko problematiko, ustanovljena pod preteklo vlado, tako v prejšnjem kot aktualnem sklicu državnega zbora zavrnjen. Kriminaliteta, ki se je izrazila v zadnjem strelskem obračunu v Brezju, je po oceni Macedonija posledica neučinkovite zakonodaje in kaznovalne politike, posredno pa je povezana tudi z neučinkovitimi socialnimi, zaposlovalnimi in izobraževalnimi politikami, za katere je odgovorna država. Zato je premierja Goloba pozval, naj vlada pristopi k oblikovanju medresorskega vladnega delovnega telesa, ki bo prednostno obravnavalo romsko problematiko v jugovzhodni Sloveniji. Da je pri reševanju romske problematike nujen sistemski pristop države, ocenjujeta tudi kočevski župan Vladimir Prebilič in župan Ribnice Samo Pogorelc. Na vladnem uradu za komuniciranje na vprašanje, ali vlada načrtuje oblikovanje posebnega delovnega telesa odgovarjajo na kratko. "Vlada se zaveda resnosti problematike romske skupnosti na Dolenjskem in se bo reševanja težav lotila medresorsko," so zapisali v odgovoru. V Zvezi Romov Slovenije se z oblikovanjem skupnega telesa, na katerem bi iskali skupne rešitve, strinjajo.

V Otoku pri Metliki so se spomnili dogodkov leta 1944, ko so slovenski partizani iz nemškega ujetništva pri Mariboru rešili več kot sto zavezniških vojnih ujetnikov, zavezniki pa so jih s tega belokranjskega partizanskega letališča prepeljali v zavezniško misijo v italijanski Bari. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Marjan Šarec. Ob slovesnosti je potekal še spominski pohod iz Semiča do Otoka. Zbrane je nagovoril tudi metliški župan Darko Zevnik.

Ob praznovanju 115. letnice od ustanovitve Čebelarskega društva Novo mesto so pod Gorjanci, v bližini vasi Gabrje postavili sodoben čebelnjak, ki bo zadostil vsem zahtevam delovanju uspešnega društva. Čebelnjak bo poskrbel za druženje čebelarjev društva, obiske šolarjev, za apiterapijo in pridobivanje medu za društvene potrebe. Odprt objekt ima izobraževalni namen s področja poznavanja čebele in tisočletnega druženja človeka s to marljivo žuželko.