stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Začela se je 8. Mednarodna šola mladih rejcev

Piše: R.K.

Čas objave:
04.07.2023 13:06

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Začela se je 8. Mednarodna šola mladih rejcev, V Kočevju so obeležili dan rudarjev

Zveza potrošnikov Slovenije  je objavila izsledke preizkusa 12 izdelkov za zaščito pred soncem za otroke z visokim zaščitnim faktorjem 30 in več. Kot so pri zapisali v sporočilu za javnost, so trem izdelkom pripisali skupno oceno nezadovoljivo, saj so jim izmerili nižjo stopnjo UVB-zaščite, kot je bila navedena na embalaži. Če so izdelki prvo oviro, torej meritev zaščite UVB in UVA, uspešno premagali, jih je v nadaljevanju pet strokovnjakov preizkusilo na praktičnem delu testa. Slabši oceni sta dobila izdelka iz ekološke kozmetike. Ugotovili so, da raven zaščite ni sorazmerna s ceno.

Največje tveganje za zavarovalniški sektor po navedbah Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) izhaja iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Gre predvsem za negativne učinke omejitve višine premije na poslovanje, pa tudi za negotovost glede prihodnje podobe zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice so tako pred izzivom razvoja novih produktov.

Skupno število čakajočih na prve preglede se je  v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za skoraj 2 odstotka, pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa za skoraj 1 odstotek. Od tega je nedopustno dolgo na prve preglede 1. junija čakalo 5,1 odstotka pacientov več kot pretekli mesec, na terapevtsko-diagnostične storitve pa tri odstotke manj.

Podatki iz baze eNaročanja na dan 1. junij kažejo, da so čakajoči, ki so že bili vpisani na seznam na izbrani nabor prvih pregledov, v povprečju čakali šest dni več kot 1. maja. Na izbrani nabor 379 terapevtsko-diagnostičnih storitev pa so že vpisani na seznamih v primerjavi s prvim dnem preteklega meseca čakalo en dan več, kaže poročilo, ki so ga na spletni strani objavili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Minuli ponedeljek je potekal dan rudarjev v Kočevju. Rudarji svoj praz­nik praz­nu­je­jo 3. ju­li­ja v spo­min na pet­dnev­no gla­dov­no stav­ko, ki so jo 3. ju­li­ja 1934 pri­če­li ru­dar­ji za­sav­skih re­vir­jev. To je po­leg praz­ni­ka de­la dan, ki spo­mi­nja na tež­ko živ­lje­nje in na tep­ta­ne pra­vi­ce de­lav­ske­ga raz­re­da. V Ko­čev­ju so ru­dar­ski praz­nik pr­vič praz­no­va­li le­ta 1955, od leta 2006 pa v Pokrajinskem muzeju Kočevje vsakoletno organizirajo srečanje ob dnevu rudarjev.

Praz­no­va­nje dne­va ru­dar­jev je bil v Ko­čev­ju včasih ve­lik do­go­dek. Te­den oko­li praz­ni­ka je bil v zna­me­nju šte­vil­nih pri­re­di­tev, kot na pri­mer pro­me­nad­ne­ga kon­cer­ta god­be na pi­ha­la s spre­vo­dom ru­dar­jev v sve­ča­nih uni­for­mah, na­sto­pov pev­skih zbo­rov in gle­da­liš­kih sku­pin. Vsa­ko­let­no praz­no­va­nje pa je sprem­lja­la tu­di slav­nost­na se­ja. Ob Tret­je­m ju­li­ju zjut­raj je bi­la bud­ni­ca ru­dar­ske god­be po Rud­ni­ku in mes­tu, sko­zi oko­liš­ke va­si pa so se god­be­ni­ki pe­lja­li na rud­niš­kem ka­mi­onu. Po zdru­žit­vi Rud­ni­ka rja­ve­ga pre­mo­ga Ko­čev­je s pod­jet­jem ITAS Ko­čev­je ru­dar­ji 3. ju­li­ja ni­so ime­li več de­la prost dan.

Na kmetijski šoli Grm se pričenja 8. Mednarodna šola mladih rejcev. Štiridnevna šola je organizirana na temo profesionalne priprave živali za razstave, fotografiranje in za to, da se jih na javnih prireditvah predstavi na podoben način, kot je praksa v evropi. Mednarodna šola mladih rejcev običajno poteka vsaki 2 leti na Kmetijski šoli Grm, letos pa se šole udeležuje 40 mladih rejcev starih od 11 let naprej. Tudi letos jo organizira Društvo rejcev govedi črno-bele pasme skupaj s Kmetijsko šolo na grmu in z oddelkom za zootehniko Biotehniške fakultete. Šolo bo izvedena pod vodstvom strokovnjakov iz Nizozemske, Švice in Irske v sodelovanju s strokovnim vodjem za črno-belo pasmo Dr. Marijo Klopčič in Urško Trobec iz Kmetijske šole Grm. Udeleženci bodo plemenske telice in teličke pripravili ter jih v petek na finalnem tekmovanju predstavili javnosti, najboljši pa se bodo udeležili mednarodnega tekmovanja mladih rejcev oktobra v Italiji. V petek bodo predvsem pokazali vrline, ki se jih bodo naučili v času šole. Marija Klopčič