stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Začelo se je ocenjevanje vzorcev

Piše: R.K.

Čas objave:
11.04.2022 12:53

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je danes pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Danes obeležujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni, s katero v Sloveniji živi približno 9000 posameznikov. Gre za počasi napredujočo degenerativno nevrološko bolezen, ki ni ozdravljiva. Najpogosteje prizadene starejše, moške pogosteje kot ženske. Strokovnjaki ob tem poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja in zdravljenja te bolezni.

Minuli teden so se na slovenskih cestah zgodile tri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrli trije ljudje. Letos so slovenske ceste terjale 20 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 15, so sporočili z generalne policijske uprave.

KRKA DOMA
V Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto so okviru letošnjega 50. Tedna cvička danes pripravili ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka. S tem so začeli strokovni del prireditve, ki bo združena z obujeno študentsko Cvičkarijo in s Pop Up Wine Festivalom v okviru prvega Festivala cvička 2022 konec maja potekala v Novem mestu. Prejeli so nekaj več kot 4000 vzorcev na Dolenjskem pridelanega vina, ki so jih v t. i. polfinalu ocenili v 32 društvih omenjene zveze. V finale pa se je, kljub letini, ki so zaznamovale podnebne spremembe in lanska pozeba, uvrstilo 636 vzorcev, kar je skoraj 30 odstotkov več kot lani. Med navedenimi 636 vzorci jih je 181 pripadlo cvičku. Kot druga je zastopana modra frankinja, sledijo dolenjska bela vina, v ocenjevanje pa so dobili tudi veliko dolenjskih penin.

Župan Ribnice Samo Pogorelc je podpisal pogodbo za Prenovo in razširitev ulične razsvetljave v mestnem jedru Ribnice, ki predstavlja enega izmed pomembnejših izvedbenih projektov in h kateremu pristopajo že v tem tednu, namreč obstoječa ulična razsvetljava je trenutno zelo pomanjkljiva in dotrajana, deluje le še 12 svetilk. Vse nove ulične svetilke, skupaj jih bo kar 61, bodo v obliki klasične kvadratne laterne, v sodobnem izgledu brez brez figurativnih dodatkov ali ornamentov, v jekleni izvedbi in mat barvi. Ploščico za pritrditev pa bo krasil ribniški grb. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na dobrih 338.000,00 € z DDV.

Članska ekipa Športnega društva SU Novo mesto je v prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva v namiznem tenisu s 5:3 v Lučah premagala ekipo NTK Savinja. V playoff so se uvrstile 4 ekipe, ki so zasedale prva štiri mesta po rednem delu: ŠD SU, NTK Fužinar, NTK Kema Puconci in NTK Savinja. Prvo tekmo je ŠD SU igral v gosteh v Lučah proti NTK Savinja. V rednem delu so SU-jevci proti njim dvakrat izgubili, zato je bila tekma izredno pomembna. Uroš Slatinšek je dobil vse tri dvoboje, dve točki pa je dodal Jure Slatinšek, ki je obe tekmi, proti Patriku Roscu in Jaki Golavšku, dobil s 3:2. Zmaga v Lučah je dobra popotnica za povratno polfinalno tekmo, ki bo jutri ob 17. uri v ŠC Livada. V primeru zmage bodo znova, tako kot lani, igrali v finalu.

Osrednja informativna oddaja, 11.4.2022