profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Začetek gradnje obvoznice na Mirni

Piše: R.K.

Čas objave:
14.11.2022 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Začetek gradnje dolgo pričakovane krajevne obvoznice na Mirni; Predaja defibrilatorja na Raztezu; Teden splošnih knjižnic v novomeški knjižnici; Lokalne volitve 2022: Manj kot teden dni do lokalnih volitev, morebitni drugi krog bo 4. decembra.

SVET NA KRKI

Država bo danes prvič izplačala draginjski dodatek za otroke. Nakazala ga bo družinam z otroki, upravičenim do otroškega dodatka, in sicer v višini dodatka, ki ga dobijo za prvega otroka. Otroški dodatek za prvega otroka je odvisen od dohodkovnega razreda in se giblje od 21 do 123 evrov. Izplačilo bo avtomatično, kar pomeni, da oddaja vloge ni bila potrebna. Draginjski dodatek se tudi ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb. Vlada je draginjski dodatek za otroke sprejela z namenom, da bi v času draginje pomagala družinam.

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, ponuja priložnost za ozaveščanje o tej bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu. Nacionalni inštitut za javno zdravje tudi letos pripravlja nacionalno konferenco, s katero želijo izpostaviti pomen čim bolj verodostojnih in razumljivih informacije za čim bolj normalno življenje oseb s sladkorno boleznijo. Gre za skupino različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo več tipov, najpogostejša pa je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90 odstotkov vseh oseb s to boleznijo.

KRKA DOMA

Na Mirni danes začenjajo s 60 let pričakovano gradnjo krajevne obvoznice. Celotna naložba prestavitve regionalne ceste Trebnje-Mokronog iz središča Mirne naj bi stala 10 milijonov evrov. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo bo za projekt zagotovila 9,4 milijona evrov, preostanek bosta pokrili Občini Mirna in Šentrupert. Gre za sodobno urejeno cesto v skupni dolžini približno 1,85 kilometra, katere krajši, 450-metrski odsek, bo segel v sosednjo Občino Šentrupert. Cesta z robnima pasovoma in bankinama bo široka 8,5 metra, ob cestišču v naselju bodo zgradili tudi pločnik. Vsa dela naj bi končali do konca leta 2024, promet pa naj bi po mirnski obvoznici stekel v prvi polovici leta 2025.

Pri srčnem zastoju je ključna takojšnja pomoč, zato je izredno pomembno, da v primeru, ko moramo pomagati posamezniku s srčnim zastojem, poznamo temeljne postopke oživljanja in vemo, kje je najbližji defibrilator, s katerim mu lahko rešimo življenje. Če defibrilator uporabimo v treh do petih minutah po srčnem zastoju, lahko povečamo delež preživetja za celo več kot 50 %. Najnovejši defibrilator v Mestni občini Krško je župan Miran Stanko v uporabo predal prebivalcem Razteza, ta pa je dostopen 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Na celotnem območju mestne občine Krško imajo tako že skupno 35 javno dostopnih defibrilatorjev.

Ta teden obeležujemo Teden splošnih knjižnic. V knjižnicah se bodo zvrstili različni dogodki, v duhu trenutnega volilnega časa pa tokrat potekajo pod sloganom Izvolite (v) knjižnico, saj k izbiri svojih raznovrstnih dejavnosti vabijo prav vsakogar. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bodo predstavili novost – Stripoteko, prijeten prostor za branje in druženje, kjer obiskovalce čakajo stripi domačih in tujih avtorjev, zbrani na enem mestu. Za obiskovalce pripravljajo sprehod po knjižnici, literarni večer, predavanje in odprtje spominske razstave Pisatelj Zdravko Slamnik – Pavle Zidar. Na Oddelku za odrasle pa vas bodo čakali tudi paketi bralnih presenečenj Hop v zgodbo s kakovostnim branjem po izboru knjižničark in knjižničarjev.

LOKALNE VOLITVE 2022

Lokalne volitve, na katerih bodo volivci odločali tako o županih kot članih občinskih svetov, se približujejo, do njih je še manj kot teden dni. Za župana bo izvoljen kandidat, ki na volitvah dobi večino veljavnih glasov. V občinah, kjer župan v prvem krogu ne bo dobil večinske podpore, pa bo 4. decembra potekal drugi krog volitev. Ker v mnogih okrajih kandidirata le dva ali celo le en kandidat, je že zdaj znano, da drugega kroga tam ne bo. Sem med drugim spadajo občine Novo mesto, Semič, Črnomelj, Ribnica, Loški potok, Sodražica, Straža, Mirna Peč, Mirna, Dobrepolje, Sevnica, Škocjan, Šentjernej in Šmarješke Toplice.

Osrednja informativna oddaja 14.11.2022