stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zelena luč za Turistični center Kostel

Piše: R.K.

Čas objave:
15.07.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji: Občina Kostel v razpis za podelitev stavbne pravice za izgradnjo turističnega centra; Do spomladi prihodnje leto bo 156 oseb dobilo kanalizacijo; Zbrali skoraj 9.500 evrov.

SVET NA KRKI

Na mejnem prehodu Krmačina pri Metliki so danes začeli odstranjevati žično ograjo, ki jo je leta 2015 za lažje obvladovanje nezakonitih prehodov meje začela postavljati vlada Mira Cerarja. Odstranjevanja prvih metrov ograje sta se udeležila tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar, in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem napovedujejo novo smer migracijske politike, ki naj bi dala večji poudarek spoštovanju človekovih pravic, vladavini prava, humanemu odnosu do vsakega posameznika in nudenju pomoči, ki jo potrebuje.

V Sloveniji je bilo maja pri vseh vrstah prevoza prepeljanih izrazito več potnikov kot v enakem obdobju lani. Najizraziteje se je njihovo število povečalo v pristaniščih in na glavnem mednarodnem letališču. Število prvič registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji je medtem upadlo, je danes objavil državni statistični urad.

KRKA DOMA
Občinski svet občine Kostel je dal zeleno luč projektu izgradnje Turističnega centra Kostel, s katerim želijo pospešiti razvoj turizma v občini. Po sprejetem sklepu bo občina v prihodnjih dveh tednih objavila razpis za podelitev stavbne pravice potencialnemu investitorju, ki naj bi center zgradil v petih letih. Občina bo z razpisom izbrala najboljšega investitorja, ki mu namerava podeliti stavbno pravico na občinskih zemljiščih, kjer naj bi stal center. Investitor bo moral nato na zemljiščih v petih letih zgraditi turistične zmogljivosti, kot so si jih zamislili v občini. Župan Kostela Ivan Črnkovič upa, da bo interes med investitorji dovolj velik, da bo projekt zaživel. Turistični center Kostel je sicer eden od pomembnejših projektov za razvoj turizma v občini ob reki Kolpi, ki si ga želijo zagnati čim prej.

Mestna občina Novo mesto bo v Gorenjih in Dolenjih Lakovnicah začela graditi kanalizacijo. Do spomladi prihodnje leto naj bi tako na javno kanalizacijo priključili 156 prebivalcev omenjenih vasi ob Novem mestu. Pogodbo o gradnji sta podpisala novomeški župan Gregor Macedoni in direktor na razpisu izbranega gradbinca Malkom Marjan Skube. Naložba je vredna nekaj več kot 770.000 evrov brez davka na dodano vrednost, z gradnjo naj bi začeli prihodnji mesec, končali pa predvidoma maja prihodnje leto. Na kanalizacijo bo priključenih 45 objektov s 156 prebivalci, so sporočili z Mestne občine Novo mesto.
Kanalizacijski vod, dolg 1935 metrov, bo povezan na novo kanalizacijo v sosednji vasi Jama, kjer je občina komunalno infrastrukturo uredila leta 2019, zgrajeno bo tudi črpališče za odvajanje odpadnih voda. Denar za izgradnjo bo zagotovila novomeška občina, v primeru uspešne prijave na javni razpis pa si obetajo, da jo bodo v višini do 60 odstotkov sofinancirali iz mehanizma za okrevanje in odpornost.

Ob svetovnem dnevu teka 5. junija je Zavod za turizem, kulturo in šport Šmarješke Toplice v sodelovanju z Ireno Yebuah Tiran, priznano mezzosopranistko in maratonko pripravil Dobrodelni Operni Maraton, ki je združil tri zelo pomembne vrednote: kulturo, šport in dobrodelnost. Zdaj je znan znesek, ki so ga zbrali v omenjeni dobrodelni akciji. Organizatorji so zbrali skoraj 9.500 evrov. Znesek bo razdeljen na štiri enake dele, ki ga bodo prejeli mladi talenti, Klara, Luka, Ema in Lovro. Organizatorji verjamejo, da bo znesek spodbuda, da nadaljujejo svojo pot in uresničijo svoje želje in sanje.

Osrednja informativna oddaja, 15.7.2022