volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Železnica do zagreba bo zaživela

Piše: R.K.

Čas objave:
13.11.2023 12:51

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Železnica do zagreba bo zaživela ; Spomin na mučenike v Črnomlju

SVET NA KRKI

V Platformi nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč SLOGA so pripravili potujočo fotografsko razstavo z naslovom Zgodbe pozitivnih sprememb, ki bo ozaveščala o različnih vidikih migracij v luči humanitarne pomoči in trajnostnega razvoja. Razstava svojo pot začenja popoldne v prostorih Gimnazije Vič.

Društvo Humanitarček ob današnjem mednarodnem dnevu prijaznosti pripravlja posebno akcijo. Namesto z deljenjem rumenih rož, ki so del praznovanja dneva, bodo dan obeležili z barvanjem kamenčkov, ki jih podarjajo drugim. Letos v akciji sodeluje 281 šol in vrtcev, 77 podjetij in 152 društev.

KRKA DOMA

Z izvedbo prve skupščine je v Novem mestu nedavno zaživelo slovensko-hrvaško združenje za oživitev železnice od Ljubljane do zagreba. Gre za Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Poti prihodnosti Ljubljana-Novo mesto-Karlovec-Zagreb. Med njegovimi cilji sta oživitev in posodobitev železnice ter okrepitev območnega sodelovanja. Vršilec dolžnosti direktorja združenja Poti prihodnosti Tomaž Savšek Kaj pa je o tem povedal župan mestne občine Gregor Macedoni?

V Črnomlju so se spomnili mučeniške smrti belokranjskih dušnih pastirjev. Škof Andrej Saje je na dogodku poudaril osmi november kot osemdeseto obletnico smrti viniškega kaplana Ivana Salmiča in župnika s Preloke Jožeta Pokorna, ki sta bila med dvanajstimi umorjenimi duhovniki med drugo svetovno vojno v Beli krajini. Devet od njih je bilo mučenih zaradi vere in ljubezni do Slovenije. Minuli teden so po sveti maši blagoslovili spomenik z njihovimi imeni, ki so vklesana tako v kamen kot tudi v Knjigo življenja.  Pesnik Vinko Beličič, rojen v Črnomlju, v svojem delu iz leta 1975 sprašuje, zakaj so morali ljudje, ki so pogledali pod ornat in spregovorili o drugačni svobodi, trpeti. Namen spomenika je obnoviti spomin na umorjene duhovnike in druge mučence Cerkve ter spodbuditi prizadevanje za resnico, spravo, pravičnost in odgovorno življenje v družbi. Škof Andrej Saje se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravi dogodka, še posebej dekanu črnomaljske dekanije, Tinetu Gnidovcu, za pobudo postavitve spominskega obeležja.

Osrednja informativna oddaja 13.11.2023