profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Župani 11 občin JV Slovenije za spremembe

Piše: R.K.

Čas objave:
25.10.2022 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije s paketom zakonskih sprememb za reševanje romskih vprašanj; Predsednik pred dnevom suverenosti v Brežicah.

SVET NA KRKI

Danes bodo vrata obiskovalcem odprli slovenski superračunalniški centri. Skupno bo na ogled šest slovenskih superračunalnikov, poleg EuroHPC Vega, ki se nahaja v prostorih Instituta informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru, še superračunalnik Maister na Univerzi v Mariboru, superračunalnik Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalniške gruče Arnesa ter Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, Ažmanov računski center na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in superračunalnik HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Fundacija Svečka v dneh pred 1. novembrom v triindvajsetih slovenskih krajih spet organizira ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov. Letos bodo poseben poudarek namenili ozaveščanju otrok in mladih o trajnostnem načinu življenja, ob tem pa zbirali donacije za zdravstvene in druge pripomočke, so sporočili iz fundacije.

KRKA DOMA

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so na DZ naslovili pobudo za spremembo petih zakonov za reševanje romskih vprašanj. Romska problematika v jugovzhodni Sloveniji se je to poletje izrazito poslabšala, občine so izčrpale možnosti za njeno reševanje, zato je nujen čimprejšnji sistemski pristop države, med drugim s spremembami zakonodaje, je bilo slišati na predstavitvi pobude 11 občin v Novem mestu. Po besedah novomeškega župana Macedonija predlagajo spremembe petih zakonov s področij, ki zadevajo romska vprašanja, s poudarkom za zaščiti romskih otrok. To so zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakon o urejanju trga dela, zakon o varstvu javnega reda in miru ter zakon o voznikih. S spremembami zakona o starševskem varstvu predlagajo, da bi se otroški dodatek v primerih, ko starši otroka po 15. letu ne vključijo v nadaljnje šolanje, zmanjšal za tretjino, ki je zdaj namenjena izobraževanju. S spremembami zakona o socialnovarstvenih prejemkih predlagajo, da se v primeru, da otrok ne obiskuje osnovne šole in da imajo starši zapadli dolg do javnih institucij, denarna socialna pomoč izplačuje v naravi. Macedoni je pojasnil, da za prejemnike socialne pomoči brez premoženja, ki povzročijo prekršek, ne velja nobena kazen, saj iz denarne socialne pomoči ni mogoče izterjati prekrškovne globe.
S spremembami zakona o trgu dela želijo predlagatelji spodbuditi interes za vključevanje v delo tistih, ki imajo status brezposelne osebe. S predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru želijo zaostriti sankcije za streljanje z orožjem zunaj za to namenjenih prostorov, s spremembami zakona o voznikih pa določiti, da sta za pristop k opravljanju vozniškega izpita nujna devetletno obiskovanje osnovne šole in zaključen sedmi razred. Predlogi za spremembo zakonodaje niso nič novega, pravi Gregor Macedoni, saj so nekateri nastali v strokovnih službah ministrstev, preverjeni so bili tudi z vidika evropske zakonodaje, a v preteklosti zaradi pomanjkanja politične volje v DZ niso dobili podpore.

Predsednik republike Borut Pahor je na predvečer dneva suverenosti na osrednji posavski proslavi na gradu Brežice med drugim izrazil hvaležnost veteranom za vlogo, ki so jo opravljali v času slovenske osamosvojitve in desetdnevne vojne. Izpostavil je tudi nekaj vzporednic med preteklostjo in sedanjimi spopadanjem s posledicami vojne v Ukrajini. Proslavo v počastitev dneva suverenosti sta v viteški dvorani gradu Brežice priredila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice in Občina Brežice.

Osrednja informativna oddaja, 25.10.2022