stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna: Pomoč mladim, ki so izgubili bližnjo osebo

Piše: R.K.

Čas objave:
10.11.2022 11:45

Slovensko društvo Hospic izvaja programe podpore in pomoči namenjene vsem, ki so se soočili z izgubo bližnje osebe. Eden od njihovih prihajajočih projektov je vikend delavnica za žalujoče mlade med 18. in 26. letom s področja Dolenjske in Bele krajine, ki so v zadnjih dveh letih izgubili bližnjo osebo.

Vsak človek ima svojo pot žalovanja. Če ste izgubili ljubljeno osebo, veste, da obstajajo trenutki in dnevi, ko vas prevevajo občutki, ki jih ne razumete, ko se sprašujete ali je to, kar čutite in kako čutite »normalno«. Pogosto je o teh občutkih težko govoriti z najbližjimi, včasih je lažje spregovoriti z ljudmi, ki so doživeli podobno izgubo ali s strokovnimi delavci, ki poznajo poti žalovanja in oblike pomoči. Tolažeče je tisto, kar bolečini daje potrditev, prostor in dovoljenje. Izguba bližnje osebe je velika prelomnica v življenju posameznika.

V Slovenskem društvu Hospic tako izvajajo programe podpore in pomoči namenjene vsem, ki so se soočili z izgubo bližnje osebe. Eden od njihovih prihajajočih projektov je vikend delavnica za žalujoče mlade med 18. in 26. letom s področja Dolenjske in Bele krajine, ki so v zadnjih dveh letih izgubili bližnjo osebo. Vikend delavnica se izvaja v okviru projekta »Z roko v roki«, potekala pa bo med 25. in 27. novembrom v Šmarjeti.

Izguba bližnjega je travmatična izkušnja, sploh v dobi odraščanja in si zasluži dodatno pozornost in podporo. Med vikendom bodo izvedli različne aktivnosti ter s tem skupaj ustvarili ustrezne pogoje zaupanja, bližine, izražanja in predelovanja žalosti. Glavni cilji programa so omogočiti prepoznati proces žalovanja, ubesediti občutke, ki so se pojavili ob izgubi, jim omogočiti izkušnjo slišanosti in razumljenosti ter lažjo vključitev nazaj v družbo. Skupina je namenjena druženju žalujočih in daje priložnost za medsebojno podporo, za izmenjavo izkušenj, procesov in raznih oblik pomoči. Zato so pripravili vikend bivalno skupino oziroma odmik, kjer bodo mladi žalujoči lahko vodeno predelovali svojo izgubo in prejeli podporo drugih mladih žalujočih po izgubi bližnje osebe.

Mladi se lahko na delavnico, ki bo v Šmarjeti, prijavijo na zalovanje@hospic.si.

Celotno oddajo lahko poslušate v pripeti datoteki.

Krkina tribuna, 10.11.2022