franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Černobil

27 let od katastrofe!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.04.2013 14:20

Na današnji dan, pred 27 leti ob 1.23 uri, se je zgodila največja nuklearna katastrofa v Evropi.

Eksplozija je uničila enega od štirih reaktorjev v ukrajinskem Černobilu. Izbruhnil je požar, ki je povzročil, da je gorivo gorelo 10 dni. Stopnja radioaktivnosti je bila enaka dvestotim bombam odvrženih na Hirošimo. Sevanje je bilo največje v Ukrajini, Belorusiji in Rusiji.

Pri eksploziji je umrl en delavec, katerega truplo niso nikoli našli, drugi delavec pa je umrl nekaj ur pozneje v bolnišnici. Gasilci, ki so prvi prispeli na kraj nesreče so bili najbolj izpostavljeni radiaciji in v naslednjih tednih je umrlo 28 ljudi. Po podatkih je od tedaj umrlo najmanj 4000 ljudi. Ker so oblasti molčale, se je evakuacija 48.000 ljudi pričela šele naslednji dan.

Šele po švedskih meritvah, ki so izmerile neobičajno visoko stopnjo radioaktivnosti, je odreagirala sovjetska novinarska agencija Tass, ki je prva poročala o nesreči. Tedanji predsednik Mihail Gorbačov se je oglasil šele 14. maja 1986.


Nad poškodovanim reaktorjem je bil zgrajen betonski sarkofag, ki je služil kot zaščita pred nadaljnjo radiacijo. Zgrajena je bila tudi betonska ograja, ki je široka 200 metrov. Elektrarna je popolnoma prenehala obratovati šele leta 2000.

Znanstveniki so v nekaj preteklih let opazili, da se okolica obnavlja, področje pa že naseljujejo živali, ki so tam živele pred jedrsko nesrečo. V reaktroju je ostalo še 135 ton visokoradioaktivnega urana in plutonija.