stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Novo mesto

'Kamionar' po avtocesti 130 km/h

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.04.2016 13:40

Novomeška prometna policista sta včeraj na dolenjski avtocesti ustavila voznika triosnega tovornega vozila, ki je mimo njiju drvel kar 130 km/h. Vozilo ni bilo tehnično brezhibno, zavorni sistem ni ustrezno deloval, poškodovan je bil krmilni mehanizem.

Policista Postaje prometne policije Novo mesto sta se včeraj dopoldne s policijskim vozilom z vgrajenim sistemom Provida peljala po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Obrežju. Vozila sta za tovornim vozilom s hitrostjo okoli 80 km/h.

Na območju Starin ju je po levem prometnem pasu z veliko hitrostjo prehitel voznik triosnega tovornega vozila (največja dovoljena masa 26 ton) slovenskih registrskih tablic, ki bi smel po avtocesti voziti največ 90 km/h. Policista sta zapeljala za tovornim vozilom in ga pričela snemati s sistemom Provida in ugotovila, da je voznik tovornega vozila vozil tudi do 130 km/h. Ustavila sta ga na izvozu za Dobruško vas in pri pregledu vozila ugotovila odstopanja glede tehnične brezhibnostjo vozila. Odredila sta izredni tehnični pregled, kjer so bile ugotovljene številne nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki močno vplivajo na varno udeležbo vozila v cestnem prometu. Zavorni sistem vozila ni ustrezno deloval, poškodovan je bil krmilni mehanizem, pnevmatike so bile neustrezne, poškodovano je bilo podvozje z vzmetmi, poškodovan je bil izpušni mehanizem in dušilci zvokov, luči na vozilu niso pravilno delovale, poškodovana so bila vzvratna ogledala. Ugotovljeno je bilo tudi, da omejilnik hitrosti ni deloval pravilno, kar je omogočilo, da je tovorno vozilo razvijalo tako visoke hitrosti.


Policista sta 33-letnemu vozniku zaradi navedenih kršitev in kršitev, ki sta jih ugotovila v povezavi s tahografom, izrekla globo v višini 2775 evrov. Vozilo sta izločila iz prometa, odvzela prometno dovoljenje in registrske tablice. Vozilo mora po odpravi nepravilnosti na ponovni tehnični pregled, čeprav naj bi bil po podatkih iz prometnega dovoljenja zadnji tehnični pregled opravljen 7. 3. 2016. Ko bodo policisti preverili vse okoliščine bodo ustrezno ukrepali, sledi pa tudi hitri prekrškovni postopek zoper pravno osebo. Za kršitve Zakon o motornih vozilih za pravno osebo določa globo v višini 3000 evrov.