franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Dunaj

Deset let svobode Natasche Kampusch

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.08.2016 07:23

Avstrijki Nataschi Kampusch je na današnji dan pred desetimi leti uspelo pobegniti ugrabitelju, ki jo je osem let prej ugrabil na njeni poti iz šole. Primer je pritegnil veliko pozornost tako avstrijske kot svetovne javnosti, še danes pa zlasti s preiskavo, ki je sledila, mnogi niso zadovoljni.

Foto: twitter Natascha Kampusch

Kampuschevo je 2. marca 1998, ko je bila stara deset let, na njeni poti iz šole ugrabil Wolfgang Priklopil. Zatem jo je več kot osem let zadrževal v kleti hiše v Strasshofu, 25 kilometrov severovzhodno od Dunaja. Ko ji je 23. avgusta 2006 uspelo pobegniti, je tedaj 44-letni Priklopil storil samomor.

Primer je pritegnil veliko pozornost javnosti, z njim pa so se ukvarjali tudi v avstrijskem zveznem parlamentu. Vmes so se porajale številne teorije, od tega, da je imel Priklopil pomočnika, do tega, da ni storil samomora, ampak da je bil dejansko umorjen.

Avstrijski policiji so pri preiskavi pomagali tudi nemški preiskovalci in ameriški FBI, na koncu pa so ugotovili, da je "zelo verjetno", da je Priklopil ugrabitev izvedel sam in da je bila njegova smrt samomor.


Vendar pa je potek preiskave močno obremenil ugled avstrijske policije, saj je primer pokazal na številne napake že v samem začetku ob ugrabitvi Kampuscheve. Ko je bila leta 1998 ugrabljena, so preiskovalci celo obiskali Priklopila in preiskali njegov bel kombi, v kakršnega naj bi bila ugrabljena Kampuscheva, a so policisti to sled opustili. Nato so preiskali tudi njegovo hišo, a so tudi tedaj pregon opustili. Več napak je bilo storjenih tudi po tem, ko se je Kampuscheva osvobodila.

Predstavnik avstrijskih Zelenih Peter Pilz je za nemško tiskovno agencijo dpa pred dnevi dejal, da je bil primer Kampusch ena "največjih akcij prikrivanja resnice". "Gre za primer presenetljivo slabe preiskave. Presenečen sem, kako diletantsko so se kriminalisti lotili preiskave sledi," je opisal Pilz, ki je sodeloval tudi v parlamentarni preiskavi primera.

Tudi Kampuscheva je zaradi poteka preiskave in grobih napak izrazila veliko razočaranje nad avstrijsko policijo. Zaradi napak med preiskavo je od države zahtevala tudi milijon evrov odškodnine, a so jo zavrnili. Vseeno se potem ni odločila za tožbo, ker da bi ji to znova odpiralo rane.

Po njeni zgodbi je sicer nastalo nekaj dokumentarcev in tudi film "3096 dni", ki opisuje njenih osem let in pol v ujetništvu. Pred dnevi pa je Kampuscheva izdala tudi svojo drugo knjigo o kalvariji z naslovom 10 let svobode.