stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Novo mesto

Dve prometni nesreči z udeležbo pešcev v enem dnevu

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
10.10.2019 18:31

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 53 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 208 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda.

V Črnomlju so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Sevnici pridržali kršitelja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, groženj in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST
Danes že dve prometni nesreči z udeležbo pešcev
V jutranjih urah smo bili obveščeni o dveh prometnih nesrečah z udeležbo pešcev. Okoli 6.30 je v Krškem 54-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 18-letnega pešca. Lažje poškodovanega pešca so reševalci odpeljali v bolnišnico. Nekaj pred 7. uro pa je v Prečni 46-letni voznik trčil v 51-letno peško. Odgovornost za prometno nesrečo in druge okoliščine policisti še preiskujejo.

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljamo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni poločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.


Pešce zato ponovno pozivamo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI
Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo
Policisti PP Metlika so med opravljanjem nalog varovanja državne meje okoli
19.30 v kraju Trnovec ustavili kombinirano vozilo romunskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 26-letni državljan Romunije v vozilu prevaža 33 tujcev, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo. Osumljencu kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. S kazensko ovadbo ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s 17 državljani Bangladeša in 16 državljani Pakistana pa še potekajo.

Nezakoniti prehodi državne meje
Policisti so na območju krajev Ručetna vas in Naklo (Črnomelj) izsledili in prijeli še 29 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 28 državljani Pakistana in državljanom Indije še niso zaključeni.