nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Brežice, Novo mesto

FOTO: Na Obrežju nove skupine prebežnikov, mejni prehod zaprt

Piše: Radio Krka/STA/24ur

Čas objave:
21.09.2015 09:33

Na mejni prehod Obrežje so iz Hrvaške prišle nove, sicer manjše skupine beguncev, ki pa policisti, znova postavljeni v kordon, ne spustijo v državo. Ker je nekaj beguncev ob prihodu na mejo hodilo po cestišču, so mejni prehod začasno zaprli. Na mejnem prehodu nekaj ur ni bilo beguncev, saj so vse odpeljali v sprejemne in nato nastanitvene centre.

Odsotnost beguncev so prostovoljci izkoristili za ureditev šotorišča, ki so ga tudi premaknili in postavili bolj organizirano, policija je tja tudi premaknila ograjo.

Zdaj pa je na mejnem prehodu nekaj deset beguncev, med njimi tudi kar precej otrok.

Ponoči z Obrežja odpeljali vse tujce
Včeraj zvečer in danes ponoči so policisti nadaljevali z evidentiranjem in prevozi tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo na območju izven mejnih prehodov in tujce, ki so želeli vstopiti v državo na mejnih prehodih in ne izpolnjujejo pogojev za vstop, so sporočili s PU Novo mesto in pojasnili, da so tujce z avtobusi prevažali v sprejemne in nastanitvene centre v Brežicah, Celju, Dolgi vasi, Logatcu in Gruškovju. V sprejemne in nastanitvene centre so z Obrežja odpeljali tujce z osmimi avtobusi in z dvema z Rigonc.

Ob 9. uri je tako tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik pojasnila, da na Obrežju trenutno ni tujcev, ki bi želeli vstopiti v državo in ne izpolnjujejo pogojev za vstop, v Rigoncah pa je še okoli 150 takih oseb. V sprejemnem centru v Brežicah je nastanjenih 168 oseb.

Policisti svoje postopke izvajajo glede na razpoložljive možnosti obdelave in namestitve ter pri tem uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva.

Prostovoljci in policisti preurejali šotorišče

Na Obrežju prostovoljci s pomočjo policistov že premikajo štore, v katerih so minule dni prenočevali begunci, ter velike šotore, pod katerimi so humanitarne organizacije nudile svojo pomoč. Šotorišče tudi čistijo in ga ograjujejo. Kot je za STA dejal koordinator prostovoljcev, ki zagotavljajo humanitarno pomoč beguncev v Brežicah, Jernej Agrež, šotore postavljajo bolj organizirano, da bo izkoristek prostora bolj optimalen.

Čeprav po besedah Agreža novega vala beguncev ni na vidiku, ne pričakujejo niti manjših skupin, bo šotorišče ostalo. Kot pravi Agrež, se obnašajo tako, kot da bo nov val beguncev prišel, in ostajajo v pripravljenosti.

Na Generalni policijski upravi so medtem za STA pojasnili, da na Hrvaško niti ne poskušajo več vračati prebežnikov. Ta jih namreč ne sprejema.


V fotogaleriji je nekaj utrinkov iz zbirnega centra pri policiji v Brežicah ob 11. uri ter z mejnega prehoda Rigonce ob 11.30 uri. Kot smo izvedeli, policisti spuščajo migrante enega po enega na avtobus (verjetno na poti v zbirni center).

Zjutraj v Sloveniji okoli 1300 beguncev
Zjutraj je bilo po podatkih policije v naši državi 1300 ljudi, ki so kot prebežniki v minulih dneh prišli v Slovenijo. Nameščeni so po različnih namestitvenih centrih po državi, kar nekaj jih je še v sprejemnih centrih. Se pa številka hitro spreminja, saj nekateri odhajajo, druge pa premeščajo iz sprejemnih centrov v namestitvene.
Podatki, ki jih je policija zbrala med 8. in 9. uro:
Nekdanji hotel Črni Les v Lenartu /Sejmišče v Gornji Radgoni 387
Stara šola v Mariboru 50
Srednja ekonomska šola Celje 150
Sortirno parkirišče v Lendavi 102
Logatec 98
Center za tujce Postojna 151
Sprejemni center v Brežicah 168
Sprejemni center v Gruškovju 51
Sprejemni center Dolga vas 150

Koordinator prostovoljcev v Brežicah Jernej Agrež o dogajanju na Obrežju