profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Straža

VIDEO&FOTO: V požaru v Straži za 300.000 evrov škode

Piše: R.K., SPIN, ReCO Novo mesto, NIJZ

Čas objave:
05.09.2018 19:12

Po prvih ugotovitvah kriminalistov je požar na območju nekdanje tovarne Novoles v Straži pri Novem mestu nastal zaradi uporabe plinskega rezalnika. Po prvih ocenah je v požaru nastalo za več kot 300.000 evrov škode.

Po prvih ugotovitvah kriminalistov je do požara prišlo zaradi uporabe plinskega rezalnika pri odstranjevanju cevne inštalacije. Glede na to, da je bila v teh prostorih prej lakirnica, odprtega ognja oziroma takšnega načina ne bi smeli uporabljati. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti bodo kazensko ovadili 30-letnika iz okolice Ljubljane, so v četrtek popoldne sporočili s PU Novo mesto.

Po besedah poveljnika štaba civilne zaščite v Občini Straža Martina Krštinca je požar gasilo okoli 60 gasilcev. V požaru naj bi bilo uničenih okoli 2000 kvadratnih metrov skladiščnih površin, po neuradnih podatkih pa naj bi zgorelo za približno 70.000 evrov že izdelanega in za kupce pripravljenega kuhinjskega pohištva.

V sredo popoldne je zagorelo v Straži. Republiška uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani SPIN poroča, da je ob 18.28 je v ulici Na žago v Straži zagorelo ostrešje v skladišču lesnih izdelkov v prostorih bivšega Novolesa. 

Požar so gasili gasilci GRC Novo mesto, PGD Vavta vas, Dolenja Straža, Šmihel pri Novem mestu, Stopiče, Kamence in Dolenjske Toplice, skupaj 70 gasilcev. V požaru je bilo uničenih okoli 2000 kvadratnih metrov skladiščnih površin. Do jutranjih ur so na požarišču opravljali požarno varovanje gasilci GRC Novo mesto, PGD Vavta vas in Dolenja Straža. Več o posledicah in nastali škodi bo znano tekom današnjega dneva. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, še piše na SPIN-u.

Širšo okolico požara v tovarni v Straži vključno z vrtcem in šolo v Vavti vasi si je v četrtek ogledala tudi predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Posebnosti ni opazival, navaja NIJZ na spletni strani. NIJZ se je povezal z agencijo za okolje ter upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kot navajajo na NIJZ, je bil požar ob prihodu predstavnice NIJZ na prizorišče že omejen in pod nadzorom, dima v zraku pa ni bilo zaznati. NIJZ bo še naprej spremljal stanje na tem območju.

Sicer pa objavljajo splošna preventivna priporočila za prebivalce. Ti naj ves čas upoštevajo sprotna navodila ekip za reševanje oziroma uprave za zaščito in reševanje. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Če so bili prebivalci izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, naj odstranijo prah in onesnaženo obleko ter jo shranijo v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo naj operejo z milom in velikimi količinami vode, nato naj se obrišejo in vnovič izperejo.

Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu območju izogibajo, dokler ta niso očiščena. Izogibajo naj se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom. Glede pitne vode naj upoštevajo priporočila upravljavca vodovoda oz. uprave za zaščito in reševanje. Lastniki kapnic naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Prav tako priporočajo, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnažene s sajami in bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo, zavržejo. Ostale vrtnine in sadje naj pred zaužitjem temeljito operejo. Če je možno, naj preprečijo raznos onesnaževal (pepela) v neonesnažena območja (npr. menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali), še svetujejo na NIJZ.