nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika Ljubljana/Videm/Reka

FOTO: Zasegli strojnice, mitraljeze, puške, ročne bombe

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.10.2015 16:05

Skupna preiskava slovenskih, italijanskih in hrvaških organov je prejšnji teden pripeljala do zasega številnih kosov vojaškega orožja, med drugim težkih strojnic, več deset pušk in pištol, mitraljezov, ročnih bomb ter več kot 20.000 nabojev. Italijani ugotavljajo, da ne gre za teroristične organizacije, ampak "pretirano navdušene zbiratelje".

(Foto: www.policija.si)

Skupna preiskava se je začela v začetku leta, ko je italijansko tožilstvo iz Vidma svoje novogoriške kolege zaprosilo za pomoč.

Italijani so namreč ugotovili, da so v promet z orožjem, ki ga preiskujejo, vpleteni tudi Slovenci, preiskava pa je kasneje pokazala tudi na vpletenost hrvaških državljanov, so danes na novinarski konferenci pojasnjevali predstavniki policij vseh treh držav. Orožje je namreč potovalo po t.i. balkanski poti, ki je tudi ena glavni poti, po kateri orožje pride v države EU.

Minuli torek so policisti vseh treh držav usklajeno šli v hišne preiskave. Slovenski organi so opravili 15 hišnih preiskav pri sedmih osumljencih, in sicer na območjih policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Ljubljana, Kranj, Koper in Nova Gorica, je našteval vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomaž Peršolja.

Med hišnimi preiskavami so zasegli 23 avtomatskih pušk, 12 mitraljezov, 33 pušk, 31 pištol, deset minometov, 11.321 nabojev, 15 ročnih bomb, tri mine, 62 delov orožja in raketni lanser.

Pet osumljencev so po besedah vodje kriminalistov na novogoriški policijski upravi Marina Pangosa ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Osumljenci so stari med 30 in 40 let, doslej so bili brez policijske kartoteke.


Isti dan so hrvaški organi pri osumljencih zasegli sedem težkih strojnic, prav toliko minsko-eksplozivnih sredstev, metalec ročnih bomb, 66 pušk, 31 pištol, 9072 kosov streliva, 379 inicialnih detonatorjev, vžigalno vrvico, dva specialna vžigalnika, 13 puškinih cevi, 24 cevi za pištole in več deset različnih sestavnih ali rezervnih delov za orožje.

Podobno so v Vidmu in Huminu pri dveh osumljencih našli tudi italijanski organi.

Določeni kosi so zbirateljski, določeni pa so še vedno uporabni, pravi vodja službe za boj proti korupciji in organizirani kriminaliteti v reški izpostavi hrvaškega policijskega nacionalnega urada Božo Barbarić. Dober del orožja po njegovih besedah izvira iz JLA.

Kot pravi Paolo Guida iz odreda videmskih orožnikov za specialno delovanje, dosedanje ugotovitve ne kažejo, da bi za prometom stale teroristične organizacije oziroma organiziran kriminal, ampak gre za zbiratelje s pretirano strastjo do kopičenja orožja. "Eden od osumljencev je imel doma v omari deset kilogramom eksploziva TNT. Tako kot imate vi plašč ali jopico v omari, je on imel bombo," je novinarjem dejal Guida.

Osumljenci zato tudi niso bili vpleteni v hierarhično organizirano združbo, so se pa med seboj poznali in trgovali.

Pristojni ob tem poudarjajo, da je zasegov prepovedanega orožja vse več, a vzrok za tem vidijo tudi v večji učinkovitosti nadzora na meji.