tim kevin ravnjak 1 Dobra karma

Udarci usode: športnik zaradi poškodbe glave in ...

Tom Hanks, igralec Svet24.si

Takšne simptome okužbe s covidom je imel slavni ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Reporter.si

Tako Janez Janša napoveduje udar na odtujene ...

ennio morricone Svet24.si

Umrl je velemojster filmske glasbe, legendarni ...

joc pečečnik1 Necenzurirano

Joc Pečečnik ima za pet milijonov evrov težav

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Miša Molk Njena.si

65-letna Miša Molk mami v kopalkah

Kronika Dolenjska/Bela krajina/Posavje

Kako se zaščititi pred vlomilci?

Piše: PU Novo mesto

Čas objave:
14.01.2020 10:08

Policisti so v preteklih dneh spet obravnavali številne vlome in tatvine na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Med preiskavami kaznivih dejanj vlomom ugotavljajo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar.

Ocenjujejo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Občanom policisti svetujejo, naj doma ne hranijo večjih količin denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic.

Žal še vedno obravnavajo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite« pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa poskrbimo, da so v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

Že v preteklosti so občane pozivali, da naj policiste obveščajo o pojavu sumljivih vozil ali oseb, ki bi si lahko ogledovali stanovanjske hiše in se pripravljali na izvršitev kaznivih dejanj. Za obveščanje se vsem občanom zahvaljujejo, saj so z njihovo pomočjo pri preprečevanju in preiskovanju kaznivih dejanj lahko še bolj učinkoviti. Predvsem v skupnostih, kjer se sosedje med seboj poznajo in imajo dobre odnose, so ljudje veliko bolj pozorni na dogajanje in hitreje prepoznajo sumljive okoliščine. Pozorni so na primer na neznano osebo, ki hodi okoli sosedove hiše ali na lajež psa, ki na ta način opozarja na prisotnost neznancev.

V Dolenji vasi pri Raki, je med 8. in 10. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je nakit in lastnika oškodoval za 900 evrov.

V naselju Orlaka, na območju Trebnjega, je med 9. 1. in 10. 1. neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je agregat, dve motorni žagi, električno ročno orodje, ključe dveh vozil in več slik. Oškodovanec ocenjuje, da je škode za okoli 10.000 evrov.

V Vrčicah, na območju Policijske postaje Črnomelj je med 4. 1. in 11. 1. neznanec vlomil v leseno brunarico in odtujil plinski štedilnik in štedilnik na trda goriva. Lastnika je oškodoval za 300 evrov.

V naselju Rodine pri Trebnjem je med 8. 1. in 11. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in zlat nakit ter z vlomom in tatvino lastnike oškodoval za 2300 evrov.

V Družinski vasi je 11. 1. , ko so bili stanovalci odsotni, neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil 1500 evrov.

Na parkirnem prostoru na Seidlovi cesti v Novem mestu je med 11. 1. in 12. 1. nekdo vlomil v tovorno vozilo in odtujil električno ročno orodje. Škode je za okoli 2500 evrov.

V Dolenji Nemški vasi, je v noči na 12. 1. neznanec vlomil v poslovne prostore podjetja in odtujil več kosov orodja.

11. 1. med 15. in 21. uro je v Grobljah pri Prekopi nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil okoli 60 evrov. Z vlomom in tatvino je povzročil za 500 evrov škode.

V Veliki Loki, je med 10. 1. in 12. 1. neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hiši. Odtujil pištolo, naboje, dokumente in zlat nakit. Po oceni oškodovanec je z vlomom in tatvino povzročil za okoli 4500 evrov škode.

12. 1. med 17. in 19.30 je v Dolenji Radulji (Policijska postaja Sevnica) nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in lastnikom povzročil za okoli 2000 evrov škode.