stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika

Kolpa poplavlja

Piše: R.K.

Čas objave:
29.09.2022 08:51

Kolpa je znova prestopila bregove. Danes ob 4.57 je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi v občini Črnomelj reka Kolpa poplavila cesto ter ogroža stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter čolne. Posredujejo gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje in Radenci.

Ob 7.32 je v naselju Učakovci, občina Črnomelj, voda ogrožala stanovanjski objekt. Posredujejo gasilci PGD Učakovci-Vukovci, Vinica in Zilje.

Ob 10.05 je v Radovičih, občina Metlika, narasla reka Kolpa ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Rosalnice so postavili protipoplavne vreče.

Iz Občine Kočevje so sporočili, da je cesta Predgrad - Dol do nadaljnjega zaradi poplavljanja zaprta. Na terenu so intervencijske službe.

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje so v četrtek in petek na območju zahodne, osrednje in južne Slovenije možni dolgotrajni krajevni nalivi.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje, Kolpa poplavlja v svojem zgornjem in srednjem toku, visokovodni val se širi v spodnji tok, kjer bo poplavila v dopoldanskih urah. Poplavljajo tudi posamezni njeni pritoki. Čez dan in v noči na petek se lahko razlijejo tudi manjše reke na Dolenjskem, na območju osrednje Slovenije in tudi na Gorenjskem, Ljubljanica se bo ponovno razlila na Ljubljanskem barju. Ob dolgotrajnih nalivih bodo možna tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda v več delih države.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo v četrtek in petek zaradi napovedanih povečanih padavin
povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije (predvsem celotna zahodna,
osrednja in južna Slovenija).

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.