stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Ljubljana

Lani več kot 2800 zaprtih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.04.2016 17:01

Danes generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj predstavil letno poročilo 2015 in aktualne vsebine, povezane tudi z gradnjo novega zapora v Bizoviku.

Podržaj je izpostavil, da so bile lani v slovenskih zaporih zagotovljene stabilne varnostne razmere, saj ni bilo nobenega primera bega iz zaprtega dela zavoda.

Povedal je, da je bilo v slovenskih zaporih lani skupaj zaprtih 2.817 oseb, kar je 45 več kot v letu 2014, znižalo pa se je povprečno dnevno število zaprtih oseb na 1.463 (v letu 2013 jih je bilo 1.511), na prestajanju kazni zapora ob koncu tedna je bilo v povprečju 42 oseb, v hišnem pa sedem.

Struktura kaznivih dejanj je podobna kot prejšnja leta, več kot polovica obsojencev kazen prestaja zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje, 30 odstotkov je tistih, ki so storili kaznivo dejanje zoper človekovo zdravje, 13 odstotkov pa kaznivih dejanj povezanih s drogami, osem odstotkov obsojencev je storilo kaznivo dejanje zoper življenje in telo, šest odstotkov zapornikov spada v kategorijo gospodarskega kriminala in pet odstotkov je kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Največ obsojencev prestaja kazen zapora od enega do dveh let. 16 zaprtih oseb prestaja 30-letno zaporno kazen.

Izjemno pomembno področje je izobraževanje zaprtih oseb, v letu 2015 je bilo 15 odstotkov zaprtih oseb vključenih v različne oblike izobraževanja. »Podatek je pomemben predvsem iz vidika naše namere in prepričanja, da je izobrazba tista, ki lahko odločilno vpliva na povratništvo,« je ob tem poudaril Podržaj.

 
V drugem delu je generalni direktor izpostavil aktualne informacije glede gradnje novega zapora v Bizoviku, potekajo namreč intenzivne priprave, pristojni trenutno merijo in pregledujejo teren ter pripravljajo dokumentacijo, začetek gradnje je predviden leta 2018, vselitev pa leta 2020.

»Uprava RS za sodeluje pri vsebinskem delu, pripravi ustrezne projektne naloge, ki bo temeljni akt za konkretne arhitekturne rešitve in umeščanju novega zaporskega kompleksa. Predvidena sta dva zapora, ki bosta nadomestila zapore na Povšetovi v Ljubljani in ženski zapor na Igu ter razbremenila druge,« je ob tem pojasnil Podržaj in razkril tudi predvidene kapacitete predstavljene v delovni verziji, in sicer za moški zapor 388, za ženski pa 165.

»V načrtu je dinamična postavitev prostorov, da bi jih lahko prilagajali različnim kategorijam zapornikov, predviden je odprti oddelek za oba zavoda,« je v zaključku pojasnil generalni direktor, so sporočili iz UIKZRS.